Els líders europeus descarten una reunió extraordinària sobre òmicron

Els caps d'estat i de govern de la UE esperaran la tradicional cimera de desembre per a abordar l'assumpte

Reunió del Consell europeu a l'octubre
Reunió del Consell Europeu a l'octubre / Europa Press

Els caps d'estat i de govern de la UE finalment no tindran aquesta setmana una reunió extraordinària per videoconferència per a avaluar l'evolució de la nova variant de coronavirus, òmicron, tal com va demanar el president del Consell Europeu, Charles Michel, i esperaran que se celebre la tradicional cimera de desembre per a abordar l'assumpte els dies 16 i 17 de desembre.

Després d'una anàlisi "exhaustiva" de la situació i de consultes amb les capitals, Michel ha decidit no convocar una trobada telemàtica "especial" de moment, segons han indicat fonts europees, que recorden que els ministres de Salut ja tenen previst reunir-se dimarts que ve.

A més, els Vint-i-set continuen "vigilant amb atenció" el desenvolupament de la variant i de la pandèmia en general de manera constant, tant en els grups d'experts del Consell com entre ambaixadors.

L'alarma per òmicron va saltar la setmana passada quan Sud-àfrica va notificar els primers casos de contagi en el seu territori i els científics van apuntar la possibilitat que aquesta variant es contagiara amb facilitat, encara que faltaven dades per a determinar-ne la virulència.

Mentre l'Organització Mundial de la Salut (OMS) aclaria l'estatus de la variant, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va cridar els Vint-i-set per tancar la frontera de la UE als vols de set països de la regió del sud d'Àfrica per temor que es propagara, un moviment que el bloc va confirmar el mateix divendres en una reunió dels ambaixadors.

Segons dades del Centre Europeu de Detecció i Prevenció de Malalties (ECDC), els països de la UE han diagnosticat almenys 44 casos de contagi de la variant òmicron. Els Països Baixos va informar aquest dimarts que hi va haver almenys dos casos en el seu territori el passat 19 de novembre, cinc dies abans que Sud-àfrica informara del primer pacient contagiat per la variant al país.

També et pot interessar

stats