El Líban llança almenys 34 coets dirigits a Israel aquest dijous

Es tracta de l'atac més gran des de la guerra del 2006, que Israel va lliurar contra la milícia libanesa xiïta Hezbol·là

Forces israelianes
Forces israelianes / ATEF SAFADI

Almenys 34 coets s'han llançat aquest dijous des del Líban a Israel, segons l’exèrcit del país. Aquest seria l’atac de major envergadura des del 2006, quan ambdues nacions estaven en guerra. Dels projectils que han arribat a sol israelià, n'han interceptat 25 amb el sistema antimíssils i els quatre restants s’estan analitzant. No s’han confirmat morts, però sí que es parla de ferits.

El llançament d'una trentena de coets representa l'atac més gran del Líban des de la guerra del 2006, que Israel va lluitar contra la milícia libanesa xiïta Hezbol·là, aliada de l'Iran. Encara no s’ha atribuït l’ofensiva a cap grup, encara que alguns mitjans apunten a les milícies palestines que operen al sud del Líban com a responsables del llançament dels projectils. Aquests grups, assentats en els camps de refugiats, disparen coets a Israel en moments de tensió, l'última vegada fa un any, l'abril del 2022.

El llançament des del Líban segueix a dos dies de tensions entre Israel i les milícies palestines de Gaza, que van disparar de matinada set coets terra-aire, altres dos anit i més d'una desena el matí de dimecres. Israel va respondre dimecres amb un bombardeig sobre objectius militars de Hamàs a la franja, però no ha contestat als últims coets ni a Gaza ni al Líban, un fet inusual.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha convocat una reunió d'emergència amb el seu gabinet de Seguretat i el ministre de Defensa, Yoav Gallant. Es reunirà també amb la cúpula militar després que el cap de l'Estat Major l'haja informat de la situació a la frontera.

Aquesta escalada de violència es produeix després de dues nits consecutives de càrregues policials per part d'Israel dins de la sagrada Mesquita d'Al-Aqsa contra fidels musulmans, que es van saldar amb més de 30 palestins ferits i uns 350 detinguts.

EUA condemna els atacs

El govern dels Estats Units d’Amèrica ha condemnat el llançament de míssils des del Líban i Gaza i també ha demanat la “calma” durant les celebracions del ramadà i la Pasqua jueva. El portaveu Vedal Patel ha reafirmat el compromís amb “la seguretat d’Israel” i ha afegit que el país té “dret legítim a defendre’s davant de qualsevol forma d’agressió”.

També et pot interessar

stats