Tropes israelianes irrompen de nou a Al-Aqsa, en una segona jornada de violència al temple

Milicians palestins han llançat set coets casolans des de la Franja de Gaza en resposta a l'incident, el segon en menys de 24 hores a la mesquita

Agents israelians frenen l'entrada dels fidels en un dels accesos a la mesquita
Agents israelians frenen l'entrada dels fidels en un dels accesos a la mesquita / Ammar Awad (Reuters)

Milicians palestins han llançat set coets casolans des de la Franja de Gaza, a primera hora del matí, després del segon episodi violent en menys de 24 hores a la mesquita d'Al-Aqsa, a la Jerusalem ocupada. Durant la nit, la policia israeliana ha irromput al temple, per segona jornada consecutiva, en ple res de 20.000 musulmans pel mes sagrat del Ramadà.

Els projectils terra-aire, que aparentment no han causat danys personals ni materials, s'afigen als onze llançats en les hores prèvies.

Segons el relat de l'agència de notícies palestina Wafa, durant la nit els uniformats "van agredir brutalment els fidels palestins, pegant-los amb garrots i llançant-los granades atordidores, pots de gas lacrimogen i bales d'acer recobertes de goma com a mitjà per a expulsar-los per la força del lloc sagrat". La Mitja Lluna Roja ha atés sis persones ferides, dos dels quals van ser traslladades a l'hospital.

La policia d'Israel ha justificat l'accés en l'intent d'arrestar "desenes de joves delinqüents, alguns d'ells emmascarats" que "van llançar focs artificials i pedres a la mesquita amb l'objectiu d'alterar l'orde, mentre profanaven el temple". Segons el comunicat oficial, els agents van impedir que els infractors tancaren les portes i s'atrinxeraren, i van ajudar els fidels a eixir de la mesquita".

Vídeos difosos per internet mostren escenes caòtiques dins del temple, amb nombroses tropes d'agents israelians fortament armats perseguint palestins que intentaven resguardar-se darrere de les columnes, entre trets i crits.

Les imatges són similars a les que es produïen al recinte sagrat en la matinada de dimecres, quan forces israelianes van desallotjar per la força els musulmans que hi volien passar la nit. La intervenció s'ha saldat amb l'arrest de 350 persones, segons Israel, que les fonts palestines eleven a 500 i a les quals afigen 25 ferits.

Per a complicar la cosa, desenes de colons jueus van irrompre a l'Esplanada de les Mesquites, que envolta Al-Aqsa, per a realitzar rituals "sota l'estricta protecció de la policia israeliana", segons l'agència palestina Wafa.

El servei d'emergència de la Mitja Lluna Roja va denunciar que les forces israelianes també van atacar el seu personal mèdic "mentre intentava prestar servei" i a les seues ambulàncies, a més d'impedir l'accés a nou vehicles sanitaris per a atendre els ferits. Asseguren que les tropes israelianes accionaren una bomba de so sobre una ambulància, dispararen amb bales de goma contra una altra i agrediren un tècnic.

La jornada va acabar amb crides a la violència de milícies palestines i del ministre de Seguretat Nacional Israeliana, l'ultranacionalista Itamar Ben-Gvir.

Primera escalada de violència durant el Ramadà en un any d'alta tensió, amb 107 morts

Es tracta de la primera escalada de la violència des que va començar —el 23 de març— el mes sagrat musulmà de Ramadà, una festivitat que enguany coincideix amb la Pasqua jueva. No obstant això, els enfrontaments a l'Esplanada de les Mesquites, el lloc més sagrat per al judaisme i el tercer per a l'islam, són ja una constant en els últims anys, també durant el Ramadà.

Els episodis d'aquest dimecres, àmpliament criticats per l'ONU, els Estats Units i nombrosos països àrabs, eleven significativament la tensió en la zona, que viu l'inici d'any més violent en molt de temps.

Els atacs tant de colons jueus com de palestins o àrabs israelians, així com les violentes batudes israelianes en els territoris ocupats, s'han cobrat la vida de 92 palestins i 15 persones del costat israelià enguany.

També et pot interessar

stats