L'exèrcit israelià irromp a la mesquita d'Al-Aqsa a Jerusalem i apallissa els fidels enmig del ramadà

Després de l'enfrontament violent, les milícies palestines han llançat de nou coets i Israel ha bombardejat Gaza

Incidents en la mesquita d'Al Aqsa a Jerusalem / À Punt NTC
05 d'abril 2023 - 10:51

La policia israeliana va irrompre a la mesquita d'Al-Aqsa de Jerusalem durant la matinada i va agredir els fidels. L'incident, que va acabar amb més de 350 detinguts, va provocar una furiosa reacció dels palestins a tota la franja de Gaza i bombardejos d'Israel a Gaza. L'episodi es produeix enmig del mes sagrat musulmà del ramadà i en la vespra de la Pasqua jueva, després d'un any d'escalada de la violència.

Després de l'entrada violenta de la policia d'Israel a la mesquita, el tercer lloc més sagrat per als musulmans en tot el món, almenys nou coets van ser disparats des de Gaza durant la nit. Això va provocar atacs aeris posteriors d'Israel que van colpejar el que va dir que eren llocs de producció d'armes de Hamas.

La Mitja Lluna Roja palestina ha informat que dotze palestins han resultat ferits, fins i tot per bales amb punta de goma i pallisses, en enfrontaments amb la policia israeliana. L'organització també assegura que les forces israelianes estaven impedint que els seus metges arribaren a l'àrea.

"Al pati de la part est del recinte, la policia va disparar gasos lacrimògens i magranes d'atordiment, va ser una escena que no puc descriure", va dir Fahmi Abbas, un fidel en la mesquita. "Després hi van irrompre i van començar a colpejar tothom. Van detindre les persones i van posar els joves boca per avall en terra mentre continuaven agredint-los".

Els vídeos que circulen en les xarxes socials mostren focs artificials i policies colpejant a persones dins d'un dels edificis de la mesquita. El vídeo policial mostra als agents entrant a l'edifici mentre els focs artificials llançats pels palestins exploten en la foscor.

La policia israeliana manté en un comunicat que les unitats de seguretat es van veure obligades a ingressar al recinte després que el que va denominar "agitadors emmascarats" es tancaren dins de la mesquita amb focs artificials, pals i pedres.

"Després de molts intents continus de traure a les persones de la mesquita mitjançant el diàleg fallit, la policia es va veure obligada a ingressar al recinte per a traure a les persones", afirma la policia.

Condemna internacional

L'incident ha provocat una forta reacció dels països àrabs. Jordània i Egipte, tots dos involucrats en els recents esforços recolzats pels Estats Units per a reduir les tensions entre Israel i els palestins, han emés comunicats condemnant enèrgicament l'incident. Mentrestant, l'Aràbia Saudita, amb qui Israel espera normalitzar els llaços, ha dit que l'"assalt" d'Israel a Al-Aqsa ha soscavat els esforços de pau.

Hazem Qassem, portaveu de Hamas, el grup islamista que controla Gaza, afirma que el llançament de coets durant la nit va ser una resposta a la batuda policial a la mesquita. "El bombardeig sionista a Gaza va ser un intent fallit d'evitar que Gaza continue fent costat al nostre poble a Jerusalem i Cisjordània per tots els mitjans", va dir Qassem.

No obstant això, ni Hamàs ni el moviment Jihad Islàmica, recolzat per l'Iran, es van atribuir la responsabilitat dels atacs, que, en canvi, van ser reivindicats pel Front Democràtic per a l'Alliberament de Palestina i el Comité de Resistència Popular. L'exèrcit israelià diu que responsabilitza Hamas per tots els atacs des de Gaza.

El lideratge de l'Autoritat Palestina ha condemnat els atacs d'Israel contra els fidels com un crim. "Advertim l'ocupació que no travesse les línies roges als llocs sagrats, la qual cosa conduirà a una gran explosió", ha manifestat Nabil Abu Rudeineh, portaveu del president palestí Mahmoud Abbas.

També et pot interessar

stats