L'estat republicà d'Iowa, als EUA, prohibeix avortar a partir de la setmana sis d'embaràs

La llei, que només contempla excepcions per als casos de violació o incest, ha despertat una gran oposició social

Manifestació a Austin (Texas), contra la restricció del dret a avortar (arxiu)
Manifestació a Austin (Texas), contra la restricció del dret a avortar (arxiu) / Vic Hinterlang (Shutterstock)

Les traves a l'avortament continuen creixent als Estats Units. L'estat d'Iowa, governat pels republicans, s'ha sumat a la llista de territoris del país que restringeixen totalment o parcialment aquesta pràctica després que aquest dimarts aprovara prohibir quasi totes les interrupcions voluntàries de l'embaràs a partir de les sis setmanes. La mesura, ratificada per les dues cambres estatals en el mateix dia, inclou excepcions per als casos de violació o incest, però la data límit de les sis setmanes —quan es comença a detectar un batec en el cor del fetus— és anterior al moment en què moltes dones descobreixen que esperen una criatura.

La governadora republicana d'Iowa, Kim Reynolds, va convocar una sessió parlamentària especial per a tractar de revifar una llei del 2018 contra l'avortament que havia quedat bloquejada en els tribunals. Durant tot el dia s'han succeït manifestacions tant a favor com en contra de la interrupció voluntària de l'embaràs en el Capitoli estatal, segons recull el periòdic The Washington Post.

Amb la mesura, Iowa s'afig a un nodrit nombre d'estats governats per conservadors que han limitat o prohibit la interrupció mèdica de l'embaràs després que l'any passat el Tribunal Suprem estatunidenc revocara la protecció federal d'aquest dret. En data de hui, i d'acord amb dades de l'organització Planned Parenthood, que té la xarxa més gran de clíniques de salut reproductiva dels Estats Units, l'accés a l'avortament s'ha eliminat parcialment o completament en vint estats. En el club estan Texas, Oklahoma, Florida, Alabama, Geòrgia, Kentucky o Carolina del Nord. I ara també Iowa.

Totes aquestes prohibicions obliguen les dones que vulguen interrompre la gestació a viatjar a estats que sí que permeten fer-ho o a demanar píndoles abortives per correu —encara que aquest mètode també es troba ara en la mira de molts legisladors republicans.

També et pot interessar

stats