L'ONU demana una investigació a Gaza

Setze víctimes mortals a Gaza i més de 1.400 ferits en la Marxa del Retorn.

Un palestí es evacuat a la frontera de Gaza durant les protestes

Segons els palestins, el primer mort era un llaurador de 27 anys que de matinada estava collint al seu camp. Segons Israel, el mort i un altre home s'havien acostat a la tanca que separa Gaza d'Israel i havien interferit amb les infrastructures de seguretat. De moment es comptabilitzen setze víctimes mortals i més de 2.400 persones ferides. 

Israel té apostats 100 franctiradors al llarg de la frontera, que a han causat 50 ferits. Formen part de la força militar desplegada davant de les importants concentracions de palestins que s'aplegaran a Gaza a partir d'aquest divendres i fins als 15 de maig. El israelians temen que en algun moment hi haja allaus massius de gent que intenten forçar la frontera. Per aixó, a banda del disposiu militar han utilitzat també buldòzers per a crear grans barreres de terra, i han instal·lat concertines suplementàries. Durant el matí, grups de palestins s'han enfrontat a pedrades a les tropes israelianes, que han respost amb gasos lacrimògens. 

El Ministeri d'Assumptes Exteriors israelià ha qualificat les concentracions com una "provocació perillosa, premeditada, destinada a revifar les flames del conflicte". Mentrestant, l'ONU ha demanat una investigació independent i respecte als drets humans arran del bany de sang.

Per la part palestina, el portaveu de la protesta, Ahemd Abu Rtaima, ha explicat que es tracta d'un "nou estil de lluita contra l'ocupació, amb la imatge de generacions reunides pacíficament que s'assenten a prop de les fronteres''. Està previst que milers de palestins acampen a les ciutats de tendes de campanaya que han muntat a prop de la frontera. Sobre els possibles allaus de gent durant les pròximes setmanes, Rtaima ha dit a l'agència EFE que "és prematur parlar sobre l'assumpte" perquè, afegeix, "no depén d'una sola persona, sinó del consens de tots els palestins". 

En qualsevol cas, les ciutats de tendes de campanya que hi ha instal·lades en cinc punts diferents de Gaza estan com a mínim a 700 metres de distància de la tanca fronterera i hi ha un dispositiu perquè, en principi, ningú s'acoste a la tanca de seguretat. Durant el matí ja hi ha hagut enfrontaments de grups de palestins que han llançat pedres contra les tropes israelianes, que han respost amb gasos lacrimògens. 

La Marxa del Retorn, impulsada per Hamas amb el suport de la resta de forces i partits palestins, comença hui amb l'anomenat Dia de la Terra. Commemoren la mort, per les forces de seguretat israelianes, de sis àrabs, el 1976, quan es manifestaven contra la confiscació de 2.000 hectàrees de terreny. A Cisjordània, almenys hui, es faran protestes davant dels punts de control militar. 

La culminació de la protesta de la Marxa del Retorn serà el 15 de maig, una altra data encara més significativa per als palestins: és la Nakba, la Catàstrofe. Eixe dia, el 1948, abandonava Palestina l'últim soldat britànic i David Ben Gurion proclamava l'estat d'Israel. Com a conseqüència, centenars de milers de palestins hagueren d'abandonar les terres i les cases dels avantpassats en un èxode que encara continua.

També et pot interessar

stats