L’ONU demana coordinació i solidaritat per a evitar explotar els recursos de la Lluna com s’ha fet amb la Terra
“Tenim l'oportunitat de fer les coses d'una altra manera", adverteix Aarti Trepitja-Maini, directora de l'Oficina d’Afers de l'Espai Ultraterrestre
La seu de l'ONU a Viena ha acollit este dimarts la primera conferència de Nacions Unides sobre Activitats lunars sostenibles, amb la participació d'astronautes, caps de diferents agències espacials i representants de la ciència i de la indústria. El creixent nombre de missions lunars previstes per a la pròxima dècada, que van des de possibles assentaments permanents fins a l'explotació de recursos naturals de la Lluna, ha motivat l’organisme a dedicar una conferència internacional al tema per tal de llançar un missatge a favor de la cooperació i la solidaritat.
"No podem tractar la Lluna com hem tractat la Terra. Hem aprés molt tard i a les males. Tenim l'oportunitat de fer les coses d'una altra manera", ha asseverat Aarti Trepitja-Maini, directora de l'Oficina de les Nacions Unides per a Afers de l'Espai Ultraterrestre (UNOOSA) i encarregada d’obrir les ponències. "Volem preservar la naturalesa pristina de la nostra única lluna perquè només n'hi ha una", ha destacat Trepitja-Maini, “per això hem de recordar que no es tracta de competir. Es tracta de col·laborar per a traure el millor de la nostra única lluna", ha agregat l'experta britànica.
La directora d'Unoosa va advertir que sense col·laboració internacional podria augmentar el risc que s'instal·len massa sistemes de comunicació satel·litaris al voltant de la Lluna, la qual cosa podria provocar més fem espacial.
"Tenim 100 missions a la Lluna d'ací al 2030", ha subratllat Trepitja-Maini. "Alguns van a la cara oculta de la Lluna per a explorar l'existència d'aigua, algunes empreses o agents establiran bases permanents, uns altres estan fins i tot interessats en les oportunitats comercials de la utilització dels recursos que es poden trobar a la Lluna", ha advertit la britànica, que ha afegit que "la Lluna és una sisena part de la grandària de la Terra. Així que és molt important que hi haja coordinació i també sostenibilitat", ha recordat.