L'ONU alerta que els atacs a la central ucraïnesa de Zaporíjia eleven el risc d'accident nuclear

Moscou i Kíiv s'acusen mútuament dels moviments militars, mentre l'ONU anuncia que portarà el cas al Consell de Seguretat

Planta d'energia nuclear de Zaporíjia, als afores d'Enerhodar, a la regió de Zaporíjia, Ucraïna
Planta d'energia nuclear de Zaporíjia, als afores d'Enerhodar, a la regió de Zaporíjia, Ucraïna / Alexander Ermochenko (Reuters)

L'organisme d'energia nuclear de l'ONU (l'OIEA) ha alertat aquest dijous del perill d'un accident en la central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia, la més gran d'Europa, que en aquests moments està en parada tècnica. Aquesta planta encara l'ocupen tropes russes i, segons han indicat els observadors que l'organisme té en aquesta zona, diumenge passat va rebre un dels primers atacs directes des de novembre del 2022, que han afectat un dels sis reactors i han posat en risc la seguretat de la instal·lació.

Dimarts, hi va haver nous atacs amb drons i la planta va rebre foc d'armes llargues. Rússia i Ucraïna, que s'acusen mútuament dels moviments militars, han convocat una reunió extraordinària de la junta de governadors de l'OIEA, on participen 35 països. Moscou assegura que Kíiv està violant els principis de seguretat nuclear de l'OIEA, mentre que Ucraïna assegura que Rússia desenvolupa una campanya de desinformació i que usa Zaporíjia com una base militar.

El director general de l'OIEA, Rafael Grossi, no s'ha pronunciat sobre qui n'és el responsable, però sí que ha afirmat que "ningú pot beneficiar-se ni obtindre cap avantatge militar o polític dels atacs contra instal·lacions nuclears" i ha advertit que suposen "una escalada important dels perills per a la seguretat nuclear a Ucraïna i augmenten significativament el risc d'un accident nuclear".

El diplomàtic argentí ha demanat als "responsables militars que s'abstinguen de qualsevol acció" que pose en perill la central i ha anunciat que portarà aquest assumpte al Consell de Seguretat de l'ONU la setmana que ve, davant de la "importància primordial de garantir que aquests atacs temeraris no marquen el començament d'un nou i greument perillós front de guerra".

L'OIEA fa mesos que demana que es cree una zona de seguretat al voltant de Zaporíjia per a evitar un accident, i denuncia regularment la precària situació a la planta des de l'ocupació russa. En la seua intervenció, Grossi ha tornat a demanar "la màxima contenció" i respectar els principis de seguretat nuclear, entre els quals s'inclou que no hi haja atacs, que no s'emmagatzemen armes a la central, que Zaporíjia mantinga el seu subministrament elèctric extern i que estiguen tots els components i sistemes essencials per a mantindre la seguretat a la planta.

També et pot interessar

stats