Rússia acusa Kíiv d'atacar amb drons la ciutat que acull la nuclear de Zaporíjia

Les tropes ucraïneses avancen pam a pam en el front sud en un intent d'aconseguir més resultats abans de l'arribada del fred, mentre l'Exèrcit rus acumula 420.000 efectius per a frenar la contraofensiva

Soldat ucraïnés després del tret d'un canó en la guerra contra Rússia
Soldat ucraïnés després del tret d'un canó en la guerra contra Rússia / Twitter: @ZelenskyyUa

El cap de l'empresa nuclear estatal russa Rosatom, Alexéi Likhtxev, ha acusat aquest dimarts les autoritats ucraïneses de llançar un atac amb drons contra la ciutat d'Enerhodar, a la regió ucraïnesa de Zaporíjia, que acull la major central nuclear d'Europa.

"Ahir va haver-hi diversos atacs amb drons en el territori d'Enerhodar. Dos aparells van ser neutralitzats i quatre més van llançar atacs", ha dit Likhatxev, citat per l'agència Interfax. Ha agregat que "afortunadament, no hi ha morts ni ferits".

Segons el cap de Rosatom, es tracta d'una "resposta" de Kíiv a les eleccions organitzades per Rússia en les quatre regions annexionades a Ucraïna el setembre del 2022, inclosa Zaporíjia.

"Entenc que ha sigut una resposta als comicis. Les eleccions a Enerhodar van ser més actives que a la resta de la regió de Zaporíjia si s'ha de jutjar pels resultats del partit Rússia Unida, d'ací ve que s'exercisca pressió", ha opinat. D'acord amb les autoritats electorals russes, a Zaporíjia, el partit del Kremlin, Rússia Unida, va obtindre més del 80% dels vots.

La contraofensiva de Kíiv, en compte arrere per l'arribada de mal temps

Les tropes ucraïneses avancen pam a pam al front sud en un intent d'aconseguir més resultats abans de l'arribada del mal temps, mentre que l'Exèrcit rus acumula sobre el terreny més de 420.000 efectius per a frenar la contraofensiva d'Ucraïna.

"El que necessitem és recuperar la nostra terra", ha afirmat en una entrevista amb la CNN el president ucraïnés, Volodímir Zelenski.

Les declaracions de Zelenski es produeixen enmig d'informacions sobre un progrés de les forces ucraïneses en direcció a Novoprokopivka, a l'oest de Verbove i al sud de Robotine, un triangle de llogarets clau per al futur accés de les forces de Kíiv a Tokmak, important nuc ferroviari en el sud.

"Ucraïna no farà marxa arrere, no se n'anirà de la seua terra. Mai ho farem", ha agregat Zelenski, qui va reiterar que la guerra serà llarga perquè un conflicte congelat no equival a la pau.

Una guerra sense "final feliç"

El mandatari ucraïnés ha admés la desacceleració de la contraofensiva ucraïnesa, que ha explicat per la superioritat aèria de Rússia i la lentitud en el lliurament d'armes occidentals.

"Algunes coses estan de camí. Moltes persones diuen que la contraofensiva és massa lenta, però algunes coses estan de camí", ha insistit.

En aquest sentit, ha assegurat que tornarà a parlar amb els socis estatunidencs sobre la necessitat del subministrament a Kíiv dels míssils de llarg abast Atacms, que espera rebre ja aquesta tardor.

En tot cas, la guerra no tindrà un final feliç, ha dit Zelenski. "Això no és una pel·lícula que dura una hora i mitja. No hi haurà un final feliç. Hem perdut molta gent", ha afirmat.

Cinc quilòmetres recuperats al sud

Mentrestant, la viceministra de Defensa d'Ucraïna, Hanna Maliar, ha anunciat que la contraofensiva ucraïnesa ha aconseguit recuperar en l'última setmana 4,8 quilòmetres de territori al sud-oest de Donetsk i la veïna Zaporíjia.

Maliar ha explicat que amb la recuperació d'aquest territori les forces ucraïneses que ataquen en aquests dos segments del front han alliberat un total de 256,5 quilòmetres des que Ucraïna va iniciar la seua contraofensiva a principi del mes de juny.

Mentrestant, la intel·ligència militar ucraïnesa (GUR) ha anunciat aquest dilluns que havia recuperat el control de quatre plataformes d'extracció petroliera i gasística prop de la costa d'annexionada península de Crimea.

Les anomenades "torres Boiko" estaven en mans dels russos des del 2015, segons Kíiv, on han assegurat estar més prop de recuperar la península amb aquesta nova operació al mar Negre.

Compte arrere per a la contraofensiva

Davant l'opinió d'alts comandaments dels EUA que Ucraïna té entre 30 i 45 dies per a impulsar la seua contraofensiva abans que les condicions meteorològiques empitjoren, el cap de la intel·ligència militar ucraïnesa, Kirilo Budánov, ha assegurat que el mal temps no impedirà a Kíiv prosseguir amb els seus plans.

També l'estatunidenc Institut per a l'Estudi de la Guerra (ISW) escriu en el seu informe diari que el clima "fred i humit afectarà, però no detindrà" les operacions de Kíiv.

Ofensiva de Rússia amb 420.000 militars

Rússia, per part seua, hauria concentrat prop de 420.000 militars en els territoris ocupats per a frenar Kíiv i llançar una ofensiva pròpia, segons fonts ucraïneses.

Moscou busca així una "revenja" i recuperar part dels territoris alliberats per Ucraïna l'any passat, com és el cas de vastes zones a la regió de Khàrkiv, segons Defensa ucraïnesa.

A més, les forces russes persegueixen l'objectiu de controlar les regions de Donetsk i Luhansk íntegrament, una de les tasques principals de la seua intervenció militar a Ucraïna.

També et pot interessar

stats