Zaporíjia recupera la principal font que té de subministrament elèctric

La companyia Energoatom alerta que l’ocupació de la planta per personal sense preparació adequada pot portar a un desastre

Imatge d'arxiu de la central nuclear de Zaporíjia
La central nuclear de Zaporíjia, en una imatge d'arxiu / Alexander Ermochenko (Rússia)

La central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia (ZNPP), ocupada per tropes russes quasi des de que començà la invasió d'Ucraïna, ha tornat a rebre electricitat a través de la principal connexió externa, que va quedar interrompuda ahir en dues ocasions, segons ha informat aquest divendres l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA).

Durant el tall de subministrament, la central, la major d'Europa, va dependre d'una línia elèctrica de suport per a mantindre operatius sistemes essencials com la refrigeració dels reactors. "La situació energètica externa de la central continua sent molt vulnerable, fet que subratlla la precària situació de la seguretat nuclear en l'emplaçament", ha advertit l'OIEA en un comunicat emés a Viena.

La central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia, actualment ocupada pels russos, havia perdut aquest dijous energia de la línia principal de transmissió —amb un voltatge de 750 kV—. Per això, s’ha hagut de recórrer a l'única línia de suport disponible, de 330 kV, la desconnexió de la qual portaria a una apagada. Així ho va advertir en la seua pàgina web Energoatom, l’empresa estatal responsable d’operar aquesta planta, la major de tot Europa.

En cas d’arribar a aquest extrem, la principal amenaça vindria de la quarta unitat de potència que els ocupants russos estan utilitzant en un estat d’"apagada en calent", violant els termes de la llicència d'operació del regulador ucraïnés.

El director executiu de Energoatom, Tares Tkach, va alertar que, en cas d'una pèrdua total d'energia externa, seria urgent refredar aquesta quarta unitat de potència.

A més, la companyia reitera que l'ocupació de la planta per un personal que no té ni la preparació ni la responsabilitat adequada en qüestions de seguretat nuclear és una constant amenaça que pot portar a un desastre.

"Es requereix una acció urgent de la comunitat internacional. El terrorisme nuclear de la Federació Russa s’ha de detindre immediatament i els invasors han d'abandonar el territori de l'estació i la seua ciutat satèl·lit d’Energodar", deia el comunicat.

També et pot interessar

stats