L'OMS creu que la pigota dels micos va circular un temps sense que la detectaren

L'organisme segueix sense trobar relació entre els casos reportats arreu del món i viatges a zones d'Àfrica on la malaltia és endèmica

Mostres clíniques del virus de la pigota dels micos
Mostres clíniques del virus de la pigota dels micos / Dado Ruvic (Reuters)

L'aparició sobtada de casos simultanis de la pigota dels micos en països on aquesta malaltia no és endèmica indica que és probable que hi haguera contagis que passaren desapercebuts durant algun temps. Això és, almenys, el que creu l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que ha defensat també que darrere del brot actual en diverses zones del planeta hi ha una concatenació de situacions que han contribuït a amplificar la propagació del virus.

En aquestes circumstàncies, "un sol cas de la pigota dels micos en un país no endèmic és considerat un brot", recalca l'entitat sanitària, que segueix sense trobar relació entre els casos notificats arreu del món i viatges a àrees on la malaltia és present —fonamentalment a l'Àfrica central i occidental—, cosa que és inusual.

Aquest tipus de pigota, poc freqüent en éssers humans, no és una malaltia desconeguda. Des dels anys setanta s'han reportat infeccions i fins ara els casos que arribaven a Europa i Amèrica eren sempre importats d'Àfrica, poc significatius, però la situació ha canviat. La magnitud del brot actual manté en alerta la comunitat científica en tot el món, precisament perquè mai se n'havia produït una escala tan global.

Els positius han sigut reportats principalment entre homes que tenen sexe amb altres homes, ha confirmat l'OMS. Per això, recomana els països que oferisquen informació exacta als qui poden haver estat més exposats i que es prenguen mesures per a detindre la propagació en els grups de risc.

Així mateix, l'organització insisteix en la importància de protegir adequadament els treballadors sanitaris de primera línia. Fins al passat dia 26 de maig s'han reportat a tot el món 257 casos confirmats en laboratori, segons xifres de l'autoritat sanitària. A més, hi ha d'altres 120 que es mantenen com a sospitosos. Fins a la data no s'ha informat de cap mort per la pigota dels micos. Espanya encapçala el llistat de països afectats en el brot, amb més d'un centenar de contagis comptabilitzats en set comunitats autònomes.

També et pot interessar

stats