L'Iran condemna a deu anys de presó dos joves per difondre un vídeo amb un ball en suport a les protestes

La parella, un xic de 22 anys i una xica de 21, és considerada culpable de "fomentar la corrupció", "conspirar contra la seguretat nacional" i "difondre propaganda"

Imatge del vídeo en què es veu als dos joves ballant
Imatge del vídeo en què es veu els dos joves ballant / Twitter

Primer va ser la jove Mahsa Amini, després el futbolista Amir Nasr Azadani i ara una parella de bloguers. Des d'aquest dilluns, l'Iran té dues cares noves per a simbolitzar la repressió del règim contra qui es manifesta a favor de la llibertat i dels drets de les dones. Els diuen Amir Mohammad Ahmadi i Astiaj Haghighi i tenen 22 i 21 anys, respectivament. Un tribunal els ha condemnat a deu anys i mig de presó per publicar en xarxes socials un vídeo en què apareixen ballant en la plaça d'Azadi —plaça de la Llibertat—, en el centre de Teheran, la capital. S'afegeix a més el fet que ella no portava vel.

La secció 15 del Tribunal Revolucionari de Teheran considera que els joves són culpables dels delictes de "foment de la corrupció", "conspiració contra la seguretat nacional" i "difondre propaganda" contra la República Islàmica, segons recull el portal de notícies iranià en l'exili IranWire. La sentència, amb data del 29 de gener, prohibeix a més als acusats tindre activitat en Internet i eixir del país durant els dos anys següents una vegada hagen complit la pena.

A l'Iran, les dones tenen prohibit ballar al carrer i el cas és encara més greu pel fet de fer-ho amb un home. Encara que siga, com en aquest cas, el seu promés.

A la parella la detingueren l'1 de novembre passat. Diversos agents de paisà els van agredir i els van traslladar després a la secció 209 del Ministeri d'Intel·ligència, segons mitjans iranians crítics amb el règim. Ni ell ni ella tingueren assistència d'advocat durant el judici, com els correspon per dret, i els rebutjaren la petició de llibertat sota fiança. Les autoritats han pressionat les famílies de tots dos perquè no parlaren del cas, sempre d'acord amb el relat d'aquestes fonts.

L'última onada de protestes ciutadanes a l'Iran va esclatar al setembre arran la mort de la jove kurdoiraniana Mahsa Amini a mans de l'anomenada policia de la moral —que el govern s'ha compromés a desmantellar—. La van detindre per, suposadament, portar el vel islàmic mal posat, i va morir sota custòdia dels agents després que l'apallissaren.

Amini ha encés l'espurna de la reivindicació i ha esdevingut en tot un símbol al país. En nom d'ella han eixit als carrers milers de persones que reclamen més llibertat i drets per al col·lectiu femení. En tots aquests mesos, més de 500 manifestants han mort i 18.000 han sigut detinguts. El règim n'ha condemnat a pena de mort una vintena i, fins ara, n'ha executat quatre.

També et pot interessar

stats