València se suma a les concentracions contra la mort de la iraniana Mahsa Amini

El col·lectiu Mujeres Iraníes en València organitza aquesta protesta, que té lloc a partir de les 19:00 hores a la plaça dels Pinazo de la capital

Manifestació per la mort de Mahsa Amini, a Beirut, Líban
Manifestació per la mort de Mahsa Amini, a Beirut, el Líban / Mohamed Azakir (Reuters)

La mort per un infart de la jove iraniana Mahsa Amini després de ser arrestada el passat 16 de setembre per no dur ben posat el vel ha provocat protestes al país, però també a tot el món.

La ciutat de València se suma aquest dissabte i el col·lectiu Mujeres Iraníes en València organitza una concentració a les 19:00 a la plaça dels Pinazo, on exigiran una investigació penal d'aquest fet en què suposadament va haver-hi maltractaments per part de la policia, així com el cessament immediat dels requeriments policials a les dones per motius d'aquest tipus.

Amini, de 22 anys, va morir el 16 de setembre en una comissaria de Teheran. Havia sigut detinguda tres dies abans per la policia de la moral perquè no portava ben posat el vel. Després de patir un infart en les dependències policials va entrar en un coma del qual no va despertar.

La mort de la jove iraniana ha desencadenat protestes al país, que s'han saldat amb almenys dèsset morts, segons la cadena de televisió iraniana Al-Alam, si bé l'organització no governamental Iran Human Rights (IHR) ha assegurat que almenys 31 civils han mort a causa de la repressió.

Davant les concentracions, l'exèrcit de l'Iran ha advertit que estan preparats "per a fer front a les conspiracions dels enemics", als quals no permetran "que abusen d'aquesta situació". El govern també ha comunicat que es perseguiran les "reunions il·legals".

Aquestes advertències es donen després que el president del Tribunal Suprem de l'Iran, Gholamhossein Mohseni-Ejeie, demanara a les forces de seguretat de la nació persa que respongueren amb duresa a les protestes.

Per altra banda, la Unió Europea ha qualificat la mort d'Amini d'"assassinat inacceptable" i l'ONU Dones insisteixen que "les causes i circumstàncies al voltant de la seua mort no són clares", però que el que està clar és que "va ser detinguda i tractada d'una forma que viola els drets humans més bàsics".

Tanmateix, el cap de la policia de Teheran, Hossein Rahimi, va dir aquest dilluns que la mort d'Amini es tracta d'"un incident desafortunat" i que és fals que la jove fora colpejada o maltractada sota custòdia policial.

Per la seua part, el president de l'Iran, Ebrahim Raisi, ha ordenat una investigació per a aclarir els fets, i estaments judicials han assegurat que s'arribarà fins al final per a determinar les causes de la mort.

De moment, el país ha restringit l'accés a diverses xarxes socials i la ciutadania ha experimentat pèrdues de connectivitat a escala nacional en els principals proveïdors de telefonia mòbil de l'Iran, segons l'organisme de vigilància d'internet NetBlocks.

També et pot interessar

stats