L'Índia detecta una nova variant de la Covid-19

Investigadors de la Universitat de Lieja ha descobrert una nova mutació del virus a Bèlgica.

L'India coronavirus
Campanya de vacunació en una mesquita en Bhopal, l'Índia / Sanjeev Gupta (Efe)

L'Índia ha informat de l'existència d'una "variant doble mutant" de la SARS-CoV-2, a més d'altres soques importats, en estudis realitzats en diversos estats del país, enmig d'una segona onada de contagis que segueix en augment, amb 47.262 nous casos i 275 morts en les últimes 24 hores.

El consorci indi sobre genòmica (Insacog) ha confirmat que aquesta nova mutació s'ha detectat, sobretot, en l'estat occidental de Maharashtra després de diverses proves en la seqüenciació del genoma del virus. "L'anàlisi de mostres de Maharashtra ha revelat que, en comparació amb desembre de 2020, hi ha hagut un augment en la fracció de mostres amb les mutacions E484Q i L452R", explica l'informe, que afig que "aquestes mutacions s'han trobat en aproximadament el 15-20 per cent de les mostres i no coincideixen amb cap altra prèviament catalogada".

En l'estat meridional de Kerala s'han seqüenciat 2.032 mostres de la variant N440K, que es va detectar prèviament en altres 16 països, inclosos el Regne Unit, Dinamarca, Singapur, el Japó i Austràlia. Aquesta variant de la SARS-CoV-2 es va trobar a més en el 33% de les mostres analitzades en l'estat d'Andhra Pradesh i en 53 de les 104 proves de Telangana, tots dos situats en el sud de l'Índia. També van detectar en les 10.787 proves analitzades, 736 casos de la soca britànica, 34 persones contagiades de la variant sud-africana i una mostra de la variant brasilera.

No obstant això, l’informe subratlla que "encara que s'hagen trobat diverses soques preocupants i una nova variant doble mutant a l'Índia, no s'han detectat en quantitats suficients per a establir o relacionar el ràpid augment de casos en alguns estats".

El total d'infeccions a l'Índia superen els 11,7 milions, la qual cosa el manté com el tercer país amb més positius confirmats, només darrere dels Estats Units i el Brasil. El govern vol accelerar el procés de vacunació, que va superar aquest dimecres les 50 milions de dosis administrades.

Possible nova variant a Bèlgica

Investigadors de la Universitat de Lieja van descobrir el gener passat una nova mutació del virus SARS-CoV-2, responsable de la Covid-19, els efectes de la qual encara es desconeixen. La nova mutació, coneguda com a Spike Insertion (SI) i el nom científic de la qual és B.1.214, no està classificada encara com a "variant preocupant", com sí que ho estan l'anomenada variant britànica (B.1.117), la variant sud-africana (B.1.351) i la variant brasilera (P.1).

Al contrari que aquestes variants, la mutació descoberta a Bèlgica s'ha produït a través de la inserció de nou nucleòtids a la seqüència de la proteïna del virus, mentre que les anteriors es van crear per supressions en el genoma, segons ha explicat a Le Soir Vicent Bours, responsable del laboratori d'anàlisi i seqüenciació del virus a la Universitat de Lieja.

No obstant això, els investigadors han subratllat que aquesta nova variant "encara no suscita cap preocupació especial sobre la seua perillositat" i que no se sap si ofereix algun avantatge al virus original en termes de transmissibilitat.

Aquesta possible variant representa ja el 4% dels contagis de les mostres observades, més o menys el mateix que les variants sud-africana i brasilera, mentre que la britànica constitueix en aquest moment entre el 70 i el 75% dels contagis a Bèlgica, segons els investigadors.

També et pot interessar

stats