L'Índia despenalitza l'adulteri i anul·la una llei que tractava les dones com a objectes

L'article 497 del Codi Penal permetia decidir al marit si les relacions sexuals amb altres homes eren causa de delicte.

Un advocat i una advocada conversen a l'entrada del Suprem després de la despenalització de l'adulteri
Un advocat i una advocada conversen a l'entrada del Suprem després de la despenalització de l'adulteri / Rajat Gupta (Efe)

El Tribunal Suprem de l'Índia ha despenalitzat l'adulteri en aquest país i ha declarat inconstitucional l'article 497 del Codi Penal, de quasi 160 anys d'antiguitat, que tractava les dones com a objectes. Aquesta norma, que imposava penes de fins a 5 anys de presó per adulteri, permetia que fora el marit qui decidira si les relacions sexuals amb altres homes eren causa de delicte o no.

"Qualsevol disposició que tracte les dones amb desigualtat no és constitucional", ha assegurat el president del Suprem indi, Dipak Misra. Davant d'aquelles persones que defenen la llei com a protectora de la indissolubilitat del matrimoni, ha Misra ha afirmat que "l'adulteri podria no ser la causa d'un matrimoni infeliç, sinó el resultat".

La decisió del Suprem de l'Índia arriba després d'un altra sentència històrica aquest mes en favor de la igualtat, ja que l'alt tribunal va declarar inconstitucional un altre article originari de l'època victoriana en què es penalitzaven les relacions homosexuals.

La llei índia contra l'adulteri estava en sintonia amb una societat que continua sent eminentment patriarcal, en què existeix una marcada predilecció pels homes perquè perpetuen el llinatge, cuiden les persones majors i els asseguren ingressos. A això s'afigen les dots costoses, i il·legals, que han de pagar les dones en la boda. Una vegada casades, passen a formar part de la família del marit.

També et pot interessar

stats