L'FMI acorda amb Argentina un crèdit de 50.000 milions de dòlars per a "evitar una crisi"
El país sud-americà inicia un capítol nou de la relació complexa que té amb l'organisme internacional.
Argentina ha anunciat la signatura d'un acord en modalitat "en espera" a tres anys amb el Fons Monetari Internacional (FMI) per 50.000 milions de dòlars, als quals se sumaran 5.650 milions aportats per altres organismes. L'objectiu és baixar la inflació, aconseguir equilibri fiscal i evitar una crisi.
"El que hem aconseguit amb el suport de la comunitat internacional és evitar una crisi i poder continuar el procés de creixement", va assegurar en roda de premsa a Buenos Aires el ministre d'Hisenda argentí, Nicolás Dujovne, després que l'FMI anunciara a Washington el tancament de l'acord.
Els fons estaran disponibles des del 20 de juny i es preveu que de forma immediata es concrete el primer desembossament, uns 15.000 milions de dòlars que es destinaran a reforçar les partides pressupostàries i les reserves del Banc Central de la República Argentina.
El Govern argentí havia sol·licitat negociar un acord amb l'FMI el 8 de maig, enmig de fortes turbulències financeres que van fer que el pes argentí es depreciara quasi un 25% en relació amb el dòlar en l'últim mes.
Argentina haurà de tornar cadascun dels desembossaments d'aquest préstec en huit quotes trimestrals, amb tres anys de gràcia i amb taxes d'interès variables (entre l'1,96% i el 4,96%). L'acord estableix metes com ara una reducció del dèficit de 19.300 milions de dòlars en el període 2018-2021.
Una relació complexa amb l'FMI
Argentina ha obert amb aquest préstec un capítol nou de la relació complexa que té amb l'FMI, un vincle de sis dècades no exempt de tensions. El país sud-americà va estar 38 anys d'acords amb l'organisme, des de 1956 fins a 2006, quan el que era president, Néstor Kirchner, va pagar tot el deute del país per a "guanyar independència".
Després d'aquesta cancel·lació, durant els governs de Kirchner i Cristina Fernández (2007-2015) Argentina no es va sotmetre a les revisions anuals de l'economia per part de l'FMI, moltes vegades incòmodes per al Govern. Les auditories es van reprendre al setembre del 2016, un any després de l'arribada del conservador Mauricio Macri al Govern.