L'FBI acorrala Trump: noves proves l'impliquen en el cas dels documents classificats

The Washington Post revela missatges i correus electrònics que podrien obrir la porta per a acusar-lo d'obstrucció a la justícia

Donald Trump en un míting a Latrobe, Pennsilvània, els EUA
Donald Trump en un míting a Latrobe, Pennsilvània, els EUA / Jim Lo Scalzo (Efe)

L'FBI i el Departament de Justícia han recopilat noves proves que obrin la porta a acusar d'obstrucció a la justícia l'expresident Donald Trump (2017-2021) en el cas dels documents classificats que trobaren a la mansió que té a Florida, segons ha informat aquest diumenge The Washington Post. El diari, que cita fonts familiaritzades amb el procés judicial, les troballes aflorades són missatges i correus electrònics d'un antic assessor del republicà que han arribat a les mans de l'acusació.

El Departament de Justícia investiga el maneig de milers de documents oficials, entre els quals hi ha uns 300 classificats, que es retiraren de la Casa Blanca al final del mandat de Trump, el gener del 2021. L'FBI els va trobar l'agost passat durant un escorcoll a Mar-a-Lago, la residència del magnat a Florida.

El fiscal especial Jack Smith encapçala la investigació, després que el fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland, el designara especialment per a aquest càrrec amb l'objectiu que les perquisicions tingueren un caràcter independent. Trump ja ha anunciat que optarà a la nominació republicana per a tornar a ser el candidat del partit roig en les eleccions presidencials del 2024.

La investigació pels documents classificats és només una de les quatre causes penals que té obertes. Un gran jurat de Nova York l'ha imputat pel presumpte pagament de 130.000 dòlars que va fer durant la campanya electoral del 2016 a una actriu porno, Stormy Daniels, perquè no revelara una trobada sexual que suposadament s'havia produït deu anys abans. Dimarts, de fet, ha de comparéixer davant d'un jutge per aquest procés. El fiscal Smith també investiga la possible implicació del polític en l'assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021. Finalment, la Fiscalia de Geòrgia el té sota la lupa pels intents d'anul·lar en aquest estat els resultats electorals del 2020, quan el demòcrata Joe Biden el va fer fora de la Casa Blanca.

De manera paral·lela, Trump també té en marxa diversos processos per la via civil. Per exemple, l'escriptora E. Jean Carroll ha interposat dues demandes en contra d'ell. Una per difamació i una altra per una violació que hauria ocorregut al vestidor de la botiga Bergdorf Goodman de la Cinquena Avinguda novaiorquesa a mitjan dècada del 1990.

Trump presumeix de suport

Mentre les autoritats judicials estreteixen el cércol sobre ell, l'exmandatari ha presumit aquest diumenge de "no haver tingut mai tant de suport i amor com ara". En la seua xarxa, Truth Social, ha escrit que aquest suport és en realitat una mostra de rebuig "contra els radicals d'esquerra, revoltosos, extorsionadors, polítics pocavergonyes i pinxos que estan destrossant el nostre país".

Anteriorment, hi havia difós una altra petició més per a recaptar fons en la campanya per a la reelecció, dirigida expressament als rics: "Si t'ha anat bé, cosa que va ser possible gràcies a les grans polítiques de l'Administració Trump —diu, en tercera persona— envia la teua contribució a donaldjtrump.com", escriu. El divendres va saber-se que la campanya del republicà havia recaptat quatre milions de dòlars en només 24 hores, les següents a conéixer-se la seua imputació.

Diumenge de matí, Trump publicava un comunicat en el qual donava a conéixer una enquesta que afavoreix els seus interessos electorals, després que fa mesos anunciara la seua intenció de competir per la nominació republicana. El baròmetre destaca que l'expresident manté un avantatge significatiu sobre els oponents en les primàries republicanes, i també sobre Biden. Sobre catorze possibles candidats republicans de les primàries, Trump lidera amb el 51% del vot, seguit del governador de Florida Ron DeSantis (21%), l'exvicepresident Mike Pence (6%) i l'exgovernadora de Carolina del Sud Nikki Haley (4%). La resta aglutinen a penes el 2% o menys.

També et pot interessar

stats