Els advocats de Trump tractaren d'obtindre dades electorals "sensibles"

La Fiscalia demana mantindre secret el text de la declaració jurada que va motivar l'escorcoll a la mansió de l'expresident Florida

Trump, durant un acte de l'America First Policy Institute, aquest dimarts
Trump, durant un acte de l'America First Policy Institute, aquest dimarts / Sarah Silbiger (Reuters)

Els advocats de l'expresident dels Estats Units, Donald Trump (2017-2021), van intentar obtindre dades electorals "sensibles" extretes de les màquines de comptatge del sufragi després de les eleccions presidencials del 2020, segons publica aquest dilluns el diari The Washington Post.

El rotatiu, que diu haver tingut accés a documentació que demostra aquests fets, indica que els advocats de Trump dirigien un equip d'experts informàtics per a copiar dades sensibles dels sistemes electorals en estats clau com ara Geòrgia, Nevada i Michigan. En concret, els haurien pagat per avançat fins a 26.000 dòlars en un dels casos. 

El Washington Post relata com l'advocada Sidney Powell va enviar un equip a Michigan a copiar dades electorals d'un comtat rural i de l'àrea de Detroit; un altre advocat va fer el mateix per a Nevada; i el dia 7 de gener del 2021 —just després de l'assalt al Capitoli— se'ls va enviar al sud de Geòrgia.

Aquest mateix dilluns, ha eixit a la llum que qui fora advocat personal de Trump, Rudy Giuliani, està sent investigat a l'estat de Geòrgia per la presumpta implicació en els intents de l'expresident estatunidenc d'invalidar les eleccions del 2020, en què va perdre davant de l'actual mandatari, Joe Biden.

L'escorcoll a la mansió de Trump

D'altra banda, el Departament de Justícia dels Estats Units ha demanat aquest dilluns al jutge que mantinga secreta la declaració jurada amb què va justificar la petició per a escorcollar la casa de Trump a Palm Beach, Florida. Al·lega que la publicació podria afectar el curs de la investigació.

En un document de tretze pàgines dirigit al jutge de Florida encarregat del cas, el fiscal Juan Antonio González sol·licita que no es publique el document perquè podria "alterar la trajectòria de la investigació, revelar actuacions presents o futures i menyscabar la capacitat dels agents per a obtindre proves o testimonis creïbles".

Diversos mitjans de comunicació estatunidencs, entre ells The Washington Post i la cadena CNN, havien demanat que es fera pública la declaració jurada enviada pel govern al magistrat per a justificar l'escorcoll a la mansió, petició que va aprovar la Justícia. El mateix Trump va acudir a la xarxa social Truth per a enviar un missatge en el qual va demanar "la publicació immediata i sense editar" de la declaració jurada, a favor de la transparència. I va qualificar l'escorcoll a sa casa d'"assalt" en considerar que no existeix cap manera de justificar-lo i va exigir la recusació del jutge que el va ordenar. El jutge ja va permetre que es publicara divendres passat l'orde d'escorcoll, en estar d'acord les dues parts.

La notícia sobre la irrupció a la casa de Trump va saltar el passat 9 d'agost. Un equip de l'FBI va entrar-hi per a buscar documents classificats sobre armament nuclear que l'exmandatari havia tret irregularment de la Casa Blanca, després que la Fiscalia aconseguira autorització d'un jutge. El Ministeri públic investiga una possible violació de la llei d'espionatge per part del republicà. 

També et pot interessar

stats