L'FBI buscava documents classificats sobre armes nuclears en l'escorcoll a la casa de Trump

'The Washington Post' publica nous detalls vinculats amb la batuda i el fiscal general demana publicar l'orde de registre

Trump, en l'entrada de Mar-a-Lago a Palm Beach, Florida (arxiu)
Trump, en l'entrada de Mar-a-Lago a Palm Beach, Florida (arxiu) / Carlos Barria (Reuters)

El registre a la residència de l'expresident dels Estats Units Donald Trump (2017-2021) a Florida dilluns passat tenia com a objectiu trobar documents classificats sobre armament nuclear que l'exmandatari havia tret irregularment de la Casa Blanca, segons publica aquest dijous el diari The Washington Post.

El Post, que cita fonts anònimes pròximes a la investigació, indica que la batuda respon a la preocupació del govern estatunidenc que els documents que Trump es va emportar quan va deixar la Presidència i que contenen informació delicada caiguen en males mans. Les esmentades fonts no aclareixen si la informació que suposadament es trobava a la mansió Mar-a-Lago es referia a armament nuclear en possessió dels Estats Units o de potències estrangeres. I tampoc detallen si, efectivament, es va trobar el material buscat.

El fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland, va autoritzar personalment la decisió de sol·licitar l'orde de registre de dilluns i ha demanat aquest dijous permís a un tribunal del sud de Florida perquè faça pública l'orde. Trump, en un nou gir de guió, ha respost l'alt funcionari i l'ha animat a traure-la a la llum de forma "immediata". "No sols no m'oposaré a la publicació de documents relacionats amb una batuda impròpia dels Estats Units, injustificada i innecessària de ma casa a Palm Beach, sinó que faig un pas més enllà i anime la publicació immediata", ha escrit el dirigent republicà en la xarxa Truth Social, llançada per ell mateix.

En una breu declaració sense preguntes, el fiscal Garland ha defensat la legalitat de l'escorcoll i ha assenyalat que aquest tipus de decisions no es prenen "a la lleugera". Sempre que és possible, ha aclarit, s'hi opta per mitjans "menys intrusius" com a alternativa.

L'ordre de registre va autoritzar-la un tribunal federal. Segons indiquen mitjans estatunidencs, els advocats de Donald Trump tenen fins a aquest divendres a les 15:00 h, hora local, per a presentar objeccions davant la Cort a la petició perquè es faça pública l'orde.

El primer a informar de la batuda a la mansió de Florida havia sigut el mateix mandatari en les xarxes socials: "És el seu dret", ha dit el fiscal general, que ha remarcat també que la defensa de l'exmandatari rebé el dia en què va tindre lloc l'orde de registre i l'inventari de l'FBI. Aquest segon document s'exigeix per llei federal a les forces de l'orde perquè li'l lliuren al propietari del lloc.

Garland destaca, finalment, que l'adhesió a l'estat de dret és el "principi fonamental" del Departament de Justícia i de la democràcia estatunidenca, i apunta que ningú està per damunt de la llei. En la breu intervenció televisada que ha oferit el fiscal, ha criticat també els atacs i les amenaces llançats contra els agents de la llei que han transcendit els últims dies.

També et pot interessar

stats