L'exèrcit de Myanmar declara l'estat d'emergència i pren el control del govern

Els militars han detingut la líder birmana i Nobel de la Pau, Aung San Suu Kyi.

Cotxes de policia a Yangon, una de les principals ciutats de Myanmar
Cotxes de policia a Yangon, una de les principals ciutats de Myanmar / Lynn Bo Bo (Efe)

L'exèrcit de Myanmar, antiga Birmània, al sud-est asiàtic, ha declarat l'estat d'emergència i ha pres el control polític del país durant un any, després de detindre diversos membres del govern, pel que consideren un suposat frau en les últimes eleccions celebrades el novembre passat i després que, segons asseguren, la comissió electoral haja sigut “incapaç de resoldre el problema”.

Entre les personalitats detingudes hi ha la premi Nobel de la Pau el 1991, Aung San Suu Kyi, que exerceix el càrrec de presidenta de la Lliga Nacional per a la Democràcia (LND), el principal partit polític del país, i de ministra d'Afers Exteriors de Myanmar. A més, també hi ha, entre la trentena de persones detingudes, activistes, escriptors i artistes.

El Parlament de Birmània tenia previst celebrar aquest dilluns la primera sessió de la legislatura després de les eleccions de novembre de 2020, en les quals l'LND havia aconseguit revalidar el poder amb una aclaparadora victòria.

Ara, en un comunicat penjat en un perfil verificat en Facebook de la LND, la formació ha demanat als ciutadans que no accepten el colp d'estat perpetrat pels militars i que protesten.

Els militars han tallat les línies de telèfon i comunicacions encara que algunes línies d'internet continuen operatives. L'únic mitjà de comunicació que està emetent és el canal dels militars.

També l'Associació de Bancs de Myanmar ha anunciat el tancament de les entitats a causa de la “inestabilitat del sistema i la lenta connexió a internet”, encara que els bancs que pertanyen a l'exèrcit continuen operatius.

Birmània, a més, ha tancat l'espai aeri des d'aquest dilluns i fins al 31 de maig.

Diversos països condemnen el colp d'estat

Els governs de diversos països del món no han tardat a condemnar el colp d'estat ocorregut al país asiàtic. Així, els Estats Units han sigut dels primers a fer-ho i han demanat als militars que alliberen els polítics detinguts i s'adherisquen als principis democràtics.

Altres països com el Japó, el Regne Unit, l’Índia, Turquia o l’Iran també han demanat que resolguen pacíficament les seues diferències i que impere la democràcia sobre altres coses.

Sánchez: “La Constitució i els resultats electorals han de ser respectats”

Des d'Espanya, el president del govern, Pedro Sánchez també ha condemnat el colp d'estat al país asiàtic. En un tuit, Sánchez ha demanat “l'immediat alliberament de totes les persones detingudes i el restabliment del procés democràtic”. Finalment, el president ha afegit que “la Constitució i els resultats electorals han de ser respectats”.

També et pot interessar

stats