L'Eurogrup posa fi a huit anys de rescats a Grècia

El país hel·lé compleix les mesures exigides i supera el procés de dependència financera.

El ministre de Finaces alemany, Olaf Scholz; el comisari europeu d'Assumptes Econòmics, Pierre Moscovici; el ministre francés de Finances, Bruno Le Maire; i el seu homòleg grec, Euclid Tsakalotos
El ministre de Finaces alemany, Olaf Scholz; el comisari europeu d'Assumptes Econòmics, Pierre Moscovici; el ministre francés de Finances, Bruno Le Maire; i el seu homòleg grec, Euclid Tsakalotos / Julien Warnand (EFE)

Els ministres d'Economia i Finances de l’Eurogrup han arribat a un acord després de deu hores de negociació per a tancar el tercer rescat grec. Així arriba el final a huit anys d'ajudes i reformes sense precedents per a Atenes, la cara més visible de la crisi financera a Europa.

En paraules del comissari europeu d'Assumptes Econòmics, Pierre Moscovici, “la crisi grega s'acaba ací, és un moment històric per a Grècia i l'eurozona perquè posa fi a la crisi existencial de la nostra moneda única”. Els representants europeus van certificar el tancament de l'última revisió del tercer rescat després de constatar que Atenes havia complit amb les 88 mesures exigides i, en conseqüència, van aprovar un últim desembossament de 15.000 milions d'euros.

D'aquesta inversió, un terç s'utilitzarà per a retornar el deute, i la resta per a engrossir un matalàs d'efectiu que permetrà Grècia cobrir les necessitats de finançament durant 22 mesos sense haver de recórrer als mercats.

Amb aquest últim desembossament i els dos anteriors, pactats en 2010 i 2011, Grècia ha rebut una ajuda total de 288.700 milions d’euros. A canvi, durant els últims huit anys el país hel·lé ha dut a terme profundes reformes en el seu sistema laboral, tributari, de seguretat social i pensions, d’administració pública i del sector bancari, amb grans sacrificis per part de la població grega hui reconeguts per Europa. El Govern de Tsipras tindrà ara més marge per a deixar de banda l'austeritat, sempre que no revertisca les reformes compromeses amb la Unió Europea i aconseguisca seguir creixent, tot afermant la confiança dels mercats.

També et pot interessar

stats