L'Eurocambra dona llum verda al certificat digital de coronavirus per a impulsar la mobilitat dels europeus

El document permet als viatgers provar la seua situació sanitària: si s'han vacunat, han superat la malaltia o tenen una PCR negativa

Sessió plenària del Parlament Europeu a Estrasburg, França, aquest passat dilluns
Sessió plenària del Parlament Europeu a Estrasburg, França, aquest dilluns / Frederick Florin (Reuters)

El Parlament Europeu ha donat aquest dimecres llum verda al certificat digital de coronavirus que permet als viatgers provar la seua situació sanitària –si s'han vacunat, superat la malaltia o tenen una PCR negativa– i impulsar la mobilitat dels europeus per a la temporada d'estiu i el curs pròxim.

La iniciativa, que ha tirat avant per 546 vots a favor, 93 en contra i 51 abstencions, suposa un nou pas en el procés legislatiu perquè aquest document entre en vigor l'1 de juliol. Espanya ha sigut un dels que s'han avançat a la data oficial d'entrada en vigor i va començar a emetre'ls el 7 de juny.

L'aprovació de l'Eurocambra confirma el resultat de les negociacions que el Consell i el Parlament europeus van celebrar durant el mes de maig. Aquestes negociacions es van saldar amb un compromís perquè els estats membres, tradicionalment gelosos de cedir competències sobre les seues fronteres, es comprometeren a intentar no imposar restriccions addicionals als portadors del certificat.

Els governs segueixen, no obstant això, reservant-se l'opció d'aplicar aquestes mesures –com quarantenes o PCR a l'arribada– en el cas que la situació sanitària empitjore, si bé hauran d'assegurar-se que són restriccions proporcionades i informar amb suficient antelació sobre la seua cobertura, duració i justificació.

El certificat no serà equivalent a un passaport, ja que serà possible viatjar sense aquest per Europa, però facilitarà l'entrada en altres països i permetrà beneficiar-se de les exempcions de quarantenes, proves a l'arribada o altres mesures, que molts països ja estan començant a anunciar.

També et pot interessar

stats