L'estratègia de vacunació de la Unió Europea comença a fer aigües
Àustria i Dinamarca s'han aliat amb Israel per a produir vacunes i la República Txeca i Eslovàquia tanquen acords per a la vacuna russa.
L'estratègia de vacunació de la Unió Europea comença a fer aigües i diferents països negocien acords unilaterals amb Rússia, la Xina i Israel. Les vacunes no arriben al ritme que toca i hi ha qui busca les seues alternatives. Si primer va ser Hongria, que va comprar vacunes a Rússia i a la Xina, ara, dos països més decideixen anar per lliure. Àustria i Dinamarca s'han aliat amb Israel per a produir vacunes de segona generació contra les mutacions del coronavirus. La República Txeca i Eslovàquia, que té la taxa de mortalitat més alta del món en aquests moments, també tanquen acords per a adquirir la vacuna russa Sputnik. Brussel·les confia a mantindre la unitat dels 27 i insisteix que enguany hi haurà més de 1.500 milions de dosis, prou per a vacunar tres voltes la població adulta de la Unió Europea.
El primer ministre d'Àustria, Sebastian Kurz, ha afirmat que tant el seu país com Dinamarca “deixaran de dependre en el futur de la UE” respecte a les vacunes i ha anunciat una col·laboració amb Israel –país al qual viatjarà dijous– per a fabricar aquests productes adaptats a les variants del virus, pensant també en els anys futurs, ja que, segons els experts, dos terços de la seua població hauran de vacunar-se anualment.
El canceller austríac ja havia justificat abans aquesta estratègia fora de la UE en què l'EMA (Agència Europea de Medicaments) “és massa lenta en l'aprovació de les vacunes i hi ha colls de botella en el subministrament per part de les empreses farmacèutiques”.
A més, el cap del govern austríac ha assegurat que ha parlat amb el president rus, Vladímir Putin, sobre l'ús de la vacuna Sputnik V, encara que va condicionar-ne l'ús a una autorització per part de la Unió Europea. Kurz va indicar que les converses es refereixen tant a un “potencial proveïment” del fàrmac rus “en el cas d'una autorització de l'EMA”, com a la possibilitat de col·laborar en la producció de la vacuna.
Entre els 27 socis de la UE, només Hongria ha adquirit i ha començat a usar fins al moment la vacuna russa, mentre que Eslovàquia ha rebut les primeres dosis, però encara no ha començat a inocular-les.
Dinamarca no descarta col·laborar amb Israel
La primera ministra danesa, Mette Frederiksen, ha considerat possible una futura col·laboració amb Israel en la construcció de fàbriques pròpies per a produir vacunes contra el coronavirus, abans de viatjar dijous a aquest país per a entrevistar-se amb el seu homòleg israelià, Benjamin Netanyahu. La cap del govern socialdemòcrata danés viatjarà a Israel amb el canceller austríac, Sebastian Kurz, una visita enquadrada en la col·laboració entre tots dos països iniciada fa uns mesos durant la primera onada de la pandèmia.
“Hem parlat sobre com augmentar la producció de vacunes. Pot ser a través d'una col·laboració publicoprivada. No descarte cap idea, tampoc la de construir fàbriques”, ha dit Frederiksen en una compareixença parlamentària. Frederiksen ha explicat que no hi ha cap pla acabat sobre com estrényer la cooperació amb Israel, però ha admés la necessitat d'elaborar-ne un “a llarg termini” davant la falta de vacunes. A més, ha destacat que Israel està en converses avançades amb la farmacèutica Pfizer per a produir una de les seues vacunes.
La iniciativa austriacodanesa no suposa trencar amb l'estratègia de la Comissió Europea de negociar amb les farmacèutiques en nom dels 27, ha assenyalat Frederiksen, que ha defés la cooperació en el marc europeu.
La Comissió Europea defén la seua estratègia de vacunació
La Comissió Europea (CE) ha defés la seua estratègia d'immunització, consistent a tancar acords amb les farmacèutiques en nom dels 27, després que Àustria i Dinamarca hagen anunciat que cooperaran amb Israel en la producció de les vacunes de segona generació adaptades a les variants de la Covid-19.
“Sempre hi ha hagut un gran suport a l'enfocament conjunt de l'estratègia de vacunació, basat en la cooperació i la coordinació dels estats membres", ha dit el portaveu de Sanitat de l'executiu comunitari, Stefan de Keersmaecker.
El portaveu ha defés l'estratègia, ha al·legat que ha permés comprar un total de 2.500 milions de dosis de vacunes i ha indicat que actualment està previst que se'n produïsquen 1.500 milions, després de l'aprovació dels fàrmacs de Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca.