L'escalada de tensió a Ucraïna arriba al Consell de Seguretat de l'ONU

Kíev comença a habilitar refugis per a protegir la població en cas d'un atac rus

Crònica del corresponsal d'À Punt Vicent Montagud amb l'actualitat de dilluns sobre la crisi ucraïnesa / À Punt NTC

L'escalada de tensió a Ucraïna arriba aquest dilluns, per primera vegada, al Consell de Seguretat de l'ONU i per iniciativa dels Estats Units. El govern rus s'ha negat a debatre la qüestió a les Nacions Unides mentre Washington assegura que vol traslladar al Kremlin un missatge clar sobre la necessitat d'evitar un conflicte a gran escala que podria desestabilitzar el món. La reunió serà a les 16 hores.

L'alt representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, Josep Borrell, ha fet una crida a "la unitat i la temprança" enfront de la "guerra de nervis" que lliura Rússia davant l'amenaça que puga atacar Ucraïna. "[Moscou] està lliurant una guerra de nervis, així que hem de mantindre els nostres", ha escrit en una carta en el seu blog personal, en què ha lamentat la decisió russa de prohibir l'entrada al país "d'un nombre desconegut de representants dels estats membre i institucions de la UE".

Ucraïna es prepara per al pitjor dels escenaris. Kíev està habilitant centenars de refugis de la Segona Guerra Mundial i en edificis civils perquè es puga protegir la població davant un eventual atac, segons informa des del terreny el corresponsal d'À Punt a la regió Vicent Montagud. A la ciutat molta gent s'està allistant voluntàriament a les oficines de l'exèrcit per a contribuir a defendre-la.

Mentrestant Rússia ha posat fi a les maniobres navals al mar Negre en què han participat 20 vaixells de guerra. El departament de defensa també ha replegat 6.000 militars del districte sud, dies de després de posar fi a les maniobres terrestres a la zona oest, pròxima a les fronteres d'Ucraïna. No obstant això, manté preparatius per a les grans maniobres conjuntes amb l'exèrcit bielorús entre el 10 i el 20 de febrer.

Rússia, que duu a terme diversos exercicis militars mentre acumula a la frontera amb Ucraïna més de 100.000 soldats, assegura que les maniobres formen part del Pla d'Entrenament de les Forces Armades de la Federació Russa per a 2022 i rebutja que representen amenaça per a països veïns.

També et pot interessar

stats