L'Equador decreta l'estat d'excepció per a fer front a la violència i la inseguretat ciutadana

El govern de Guillermo Lasso traurà els militars a patrullar els carrers amb la policia perquè lluiten "amb força" contra la delinqüència

Militars patrullen la presó equatoriana de Guayaquil
Militars patrullen la presó equatoriana de Guayaquil / Maria Fernanda Landin (Reuters)

La creixent inseguretat ciutadana a l'Equador ha portat el govern del país a decretar l'estat d'excepció en tot el territori per a fer front a la violència en la via pública. La mesura, que estarà en vigor almenys durant seixanta dies, blinda legalment les forces de seguretat perquè patrullen els carrers i frenen la delinqüència comuna.

El president equatorià, Guillermo Lasso, ha dit que el país està immers en una "greu commoció interna" a causa de l'"augment de l'activitat delictiva", especialment en províncies, on les estadístiques ja constaten un repunt del crim. La mort a tirs d'un xiquet de només 11 anys en una gelateria durant el foc creuat entre un agent de policia i un lladre ha sigut la gota que ha vessat la paciència de Lasso per a convertir el problema de la inseguretat a l'Equador en una urgència que s'ha de resoldre de forma immediata. Segons ha apuntat el mandatari, el 70% de les morts violentes registrades estan relacionades amb el narcotràfic.

Amb l'estat d'excepció s'ha ordenat en algunes províncies com El Oro, Guayas, Santa Elena, Manabí, Los Ríos, Esmeraldas, Santo Domingo de los Tsáchilas, Pichincha i Sucumbío (fronterera amb Colòmbia) la mobilització de militars per a complementar les accions policials. En aquestes localitats l'acció de les forces de l'orde se sentirà "amb força als carrers", ha comentat el president de l'Equador, que ha detallat actuacions com per exemple controls d'armes, de tràfic de drogues, inspeccions i patrulles constants d'agents dels cossos de seguretat.

Lasso també s'ha adreçat a la nació amb un discurs en què ha anunciat la creació d'una unitat de protecció legal de la força pública, encarregada de defensar policies o militars que puguen ser demandats per vulneració de drets mentre duguen a terme accions de seguretat. La mesura excepcional té com a finalitat "controlar les circumstàncies que s'han generat, restablir la convivència pacífica i l'orde públic", precisa el decret executiu.

L'Equador viu una situació extrema de delinqüència en els últims mesos, difosa a més pels mitjans de comunicació, que diàriament informen sobre crims violents. Especialment, a la ciutat costanera de Guayaquil i altres zones veïnes. Fa tres setmanes es va registrar un dels majors motins en una presó, que va ocasionar 118 morts.

Es dona també la circumstància que Guillermo Lasso és un dels mandataris als quals han esguitat els Papers de Pandora, la filtració més gran de la història de documents privats que han destapat els actius de diverses personalitats en paradisos fiscals. El president equatorià està qüestionat perquè el seu nom apareix en la investigació i ja n'hi ha qui li demana que dimitisca.

També et pot interessar

stats