Una investigació periodística destapa les fortunes ocultes de polítics i famosos, com Julio Iglesias o Shakira

Líders com Tony Blair o el rei Abdullah II de Jordània, l’entrenador Pep Guardiola i cantants com Shakira o Julio Iglesias, entre els assenyalats pels Papers de Pandora

Shakira, Pep Guardiola, Tony Blair o Julio Iglesias són alguns dels famosos implicats en els 'Papers de Pandora'
Shakira, Pep Guardiola, Tony Blair o Julio Iglesias són alguns dels famosos implicats en els Papers de Pandora

Hi ha reis, polítics, milionaris i artistes. Des de l’exprimer ministre britànic Tony Blair, el rei Abdullah II de Jordània, l’entorn de Vladímir Putin, els cantants Shakira i Julio Iglesias o l’entrenador Pep Guardiola. En total, 35 caps i ex caps d’estat i més de 330 alts càrrecs i polítics en 91 països. Tots apareixen en un gran treball d’investigació periodística sobre les fortunes ocultes de rics i poderosos en paradisos fiscals. 

La investigació s’ha batejat amb el nom de Papers de Pandora, inclou 12 milions d’arxius de 14 bufets d’advocats que treballen per a celebritats i líders de tot el món i destapa els secrets financers per a amagar fortunes i estalviar impostos. 

Els autors i autores de la investigació formen part del Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ), amb seu a Washington, que ja va destapar els anomenats Papers de Panamà i en el treball periodístic han participat 600 periodistes de 117 països i, entre altres mitjans, The Washington Post, la BBC o The Guardian, així com El País i La Sexta. 

La investigació periodística revela l’ús massiu per part de personatges públics de fideïcomisos, societats interposades i arxius mercantils opacs en llocs com les illes Verges britàniques, per tal d’escapar de l’escrutini públic.

Pep Guardiola, Julio Iglesias o Shakira, entre els famosos dels Papers de Pandora

Segons la informació publicada per El País i La Sexta, Pep Guardiola va ser titular d'un compte corrent a Andorra fins a 2012, quan es va acollir a l'amnistia fiscal aprovada pel govern de Mariano Rajoy. L'entrenador, però, no va declarar els diners del compte fins a aquell moment, quan va regularitzar prop de mig milió d'euros pels quals va haver de pagar un 10% d'interessos.

L'exjugador figura com a apoderat en una societat panamenya que es va constituir després de la seua retirada de l'esport professional i en els mesos previs al seu nomenament com a tècnic del Barça B, segons recullen El País i La Sexta. La societat no va tindre cap activitat, segons relaten els dos mitjans a través de declaracions de Lluís Orobitg, assessor fiscal de l'entrenador.

El cantant Julio Iglesias va utilitzar cinc empreses situades al paradís fiscal d'illes Verges britàniques per a comprar cases de luxe a Miami valorades en 112 milions de dòlars, i un avió, segons revelen els Papers de Pandora. 

A la cantant Shakira li atribueixen tres empreses registrades a les illes Verges i l'exprimer ministre britànic Tony Blair va adquirir un edifici victorià a Londres a través d'una companyia de les mateixes illes.

Els Papers de Pandora també inclouen “secrets” del rei Abdullah II de Jordània, que va comprar tres mansions a Malibú gràcies a tres societats opaques. L'excap de l'FMI, Dominique Strauss-Kahn, el president de l'Equador, Guillermo Lasso o el ministre brasiler d'Economia, Paulo Guedes, són altres de les personalitats que apareixen en la investigació.

També et pot interessar

stats