L'Equador declara la guerra al crim organitzat: "No podem cedir als terroristes"

La primera jornada de violència se salda amb 329 detinguts i cinc membres de bandes delinqüents morts

Cordó policial de seguretat entorn de l'emissora Ràdio Canela, a Quito, des d'on el president, Daniel Noboa, oferia una entrevista aquest dimecres
Cordó policial de seguretat entorn de l'emissora Ràdio Canela, a Quito, des d'on el president, Daniel Noboa, oferia una entrevista aquest dimecres / José Jácome (Efe)

En les últimes 48 hores, l'Equador s'ha convertit en un polvorí i s'ha sumit en una espiral de violència sense precedents que té atemorida la població. La jornada de terror i caos viscuda dimarts pels atacs perpetrats per bandes delictives ha commocionat el país i ha portat al president, Daniel Noboa, a declarar la "guerra" al crim organitzat. El també empresari ha qualificat aquests grups com a "terroristes" i ha comparegut públicament per primera vegada des que ha esclatat la crisi de seguretat per a avisar-los que no farà ni un pas arrere. "Estem en un estat de guerra i no podem cedir a aquests terroristes", ha assegurat, en la que és també la primera intervenció que fa com a màxim mandatari equatorià des que va assumir el càrrec al novembre.

L'assalt armat i transmés en TC Televisió —el canal públic de Guayaquil—, l'incendi de vehicles, el segrest de policies i els motins amb ostatges en diverses presons de l'Equador han portat Noboa, hereu d'una de les famílies més riques del país, a prendre una decisió polèmica i inèdita, en considerar els grups del crim organitzat com a actors bel·ligerants contra l'estabilitat de l'Estat. I com que ha decretat un "conflicte armat intern", les bandes criminals que operen a l'Equador han passat a ser considerades "terroristes" i objectius militars que han de ser "neutralitzats". Les forces armades equatorianes s'han desplegat per tot el territori nacional i les autoritats han presentat ja el balanç del primer dia d'actuacions contra l'onada violenta que ha propagat la delinqüència organitzada: cinc membres de les bandes morts i 329 detinguts.

L'activitat en els carrers s'ha reduït al mínim, amb classes escolars suspeses, molta gent reclosa a casa i un gran dispositiu policial de seguretat entorn del palau de Carondelet, la residència presidencial.

Mentrestant, un total de 139 funcionaris de presons entre guàrdies i personal administratiu continuen retinguts en almenys cinc establiments penitenciaris, on els presos s'han amotinat com a mesura de protesta contra la política de mà dura que Noboa vol implantar en el sistema penitenciari de l'Equador. Entre els ostatges hi ha 125 guàrdies carceraris i catorze funcionaris administratius en les presons de Cuenca, Azogues, Napo, Ambato i Latacunga. En aquesta última, situada setanta quilòmetres al sud de Quito, els reus pul·lulaven pels sostres del recinte carcerari i fins i tot portaven pancartes en les quals reclamaven "pau", igual que els familiars concentrats en l'exterior, segons ha pogut comprovar l'agència Efe.

Noboa es tanca a negociar

De moment, el president de l'Equador es mostra intransigent a negociar la llibertat del personal penitenciari. "Estem fent tot el que podem per a portar-los sans i estalvis, però no podem parar una guerra per això, perquè l'Estat està en guerra", ha remarcat, per a tornar a insistir que no cediran en la persecució als "terroristes": "Estem convençuts que eixirem victoriosos del conflicte", ha agregat.

Aquesta espiral de violència s'ha originat per l'aparentment intenció imminent del govern de Noboa d'aïllar els líders de les bandes criminals abans de portar-los a dues presons de màxima seguretat que encara estan per construir. El projecte, que segueix un disseny semblant als de Mèxic i El Salvador, està previst que es presente aquest dijous.

Presons en el punt de mira

La gestió dels establiments penitenciaris està entre les prioritats de Noboa després dels assassinats en aquests espais de més de 450 interns des del 2020 en una sèrie de massacres carceràries per enfrontaments entre bandes rivals. La violència s'ha estés als carrers fins a convertir l'Equador en un dels països més violents de la regió.

Advertit d'aquest pla, diumenge es va escapolir de la presó José Adolfo Macías —àlies Fito—, el capo de Los Choneros, la banda criminal més nombrosa de l'Equador i una de les més violentes. Fito, que complia 34 anys de condemna, és ara un dels delinqüents més buscats del país i les autoritats ofereixen una recompensa per capturar-lo. També s'ha inclòs en el programa de recompenses Fabricio Colón Pico, un capitost de la banda criminal Los Lobos assenyalat per presumptament planejar un atemptat contra la fiscal general, Diana Salazar, i que va fugar-se dilluns de la presó de Riobamba amb 31 reus més després d'un motí.

A la presó, els assaltants de la TV

Paral·lelament, la Fiscalia ha processat per terrorisme els tretze detinguts per l'assalt a les instal·lacions del canal de televisió a Guayaquil, entre els quals hi ha dos menors d'edat. Per als onze adults s'ha decretat l'ingrés en presó preventiva, mentre que els joves de 15 i 17 anys passaran a un centre d'internament mentre prossegueixen les investigacions.

També et pot interessar

stats