El president de l'Equador, Daniel Noboa, declara un conflicte armat intern i demana acció militar

És la resposta a la violència que viu el país i després que encaputxats armats irromperen en un canal de televisió 

Un dels encaputxats amb un arma i diversos treballadors de la cdena de televisió de Guayaquil TC
Un dels encaputxats amb una arma i diversos treballadors de la cadena de televisió de Guayaquil TC / Captura de l'emissió de TC (EFE)

El president de l'Equador, Daniel Noboa, ha declarat en un decret l'existència d'un “conflicte armat intern” al país. A més, ha ordenat a les Forces Armades executar accions militars per a lluitar contra els grups de crim organitzat poc després que encaputxats armats irromperen en un canal de televisió a la ciutat de Guayaquil enmig d'una escalada de tensió.

La intervenció militar ordenada pel president té lloc en un moment que el país està sota estat d'excepció, amb un toc de queda nocturn decretat per Noboa aquest dilluns i incidents en almenys sis presons del país.

Tot i l’estat d'excepció, s'han registrat explosions de vehicles, atemptats amb explosius, segrest de policies i distribució de pamflets en els quals es rebutja la transferència de reus d'unes presons a unes altres.

“He signat el decret executiu declarant el conflicte armat intern”, ha escrit Noboa en un missatge en el seu compte d’X en el que apunta que ha identificat grups del crim organitzat transnacional “com a organitzacions terroristes i actors no estatals bel·ligerants”. I ha agregat que ha ordenat a les Forces Armades executar operacions militars per a neutralitzar aquests grups.

Estat d'excepció

Des d’aquest dilluns a l’Equador regeix un estat d'excepció, amb toc de queda nocturn, declarat per Noboa, després d'una sèrie de protestes en almenys sis presons del país en les quals es retingueren agents penitenciaris i es cremaren matalassos.

Durant el dia s’han fet virals diversos vídeos en els quals es veia persones vestides amb l'uniforme d'agents penitenciaris, sotmesos per presumptes reus, amb la cara coberta.

Noboa ha decretat l'estat d'excepció perquè les Forces Armades pogueren ajudar la Policia a controlar els centres carceraris, i ha culpat les bandes del narcotràfic i al crim organitzat d'estar darrere de la crisi carcerària que s'han instal·lat al país des de fa alguns anys.

El president considera que els motins d’ahir dilluns són el resultat de l'acció decidida del seu govern per a recuperar el control de les presons. “Nosaltres no negociarem amb terroristes” i el govern treballarà per a retornar “la pau a tots els equatorians”, ha subratllat. 

Onada de violència i fugida de reus

Però el moviment del president ha comportat una sèrie d'explosions, segrest de policies i fugida de reus en diverses parts de l'Equador. Les deflagracions han començat a la ciutat d’Esmeraldas quan s’ha incendiat un vehicle sense ferits o danys materials, en resposta a la petició dels reus amotinats que no es realitzen trasllats de presos ni s'avance en els controls en els centres penitenciaris. Però el secretari de Comunicació de la Presidència de la República, Roberto Izurieta, ha afirmat aquest dimarts que el Govern no cedirà en les accions en les presons.

A Quito, capital de l’Equador, un vehicle amb dues bombones de gas dins va ser incinerat dilluns a la nit i va haver-hi una explosió en un dels passos per als vianants d'una autopista que connecta la capital amb una vall pròxima. Així mateix, el President del Tribunal Nacional de Justícia, Iván Saquicela, ha informat aquest dimarts de la detonació d'un artefacte explosiu en l'exterior del seu habitatge, també a la capital del país. També s’han registrat detonacions a la ciutat andina de Conca i fets violents a les províncies de Loja i Chimborazo, o també s’han reportat reus fugits.

També et pot interessar

stats