L'Audiència Nacional interrogarà a les dues esposes de jihadistes repatriades a Espanya

Les detingudes i els seus tretze fills han arribat a la base militar de Torrejón de Ardoz aquest dimarts de matinada

El Suprem anul·la els nomenaments d\'Enrique López i Eloy Velasco a la sala d\'apel·lacions de l\'Audiència Nacional
L'Audiència Nacional, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC
10 de gener 2023 - 20:36

Espanya ha anunciat la repatriació de dues dones espanyoles, esposes de jihadistes de l’autoproclamat Estat Islàmic (EI) i dels seus tretze fills menors d’edat, que estaven detinguts en el camp de refugiats d'Al Roj, en el nord-est de Síria. Els quinze van arribar la passada matinada a la base aèria de Torrejón de Ardoz.

Les dues dones repatriades, Yolanda Martínez i Lluna Fernández (aquesta última, vídua d’un jihadista), havien manifestat el seu desig de tornar a Espanya des de fa anys. Les detingudes passaran a disposició del jutge de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, aquest dimecres, quan decidirà sobre la seua situació, després d'escoltar les mesures cautelars que en propose la Fiscalia.

La causa va ser oberta per delictes de terrorisme l'any 2019, quan el magistrat José de la Mata estava al capdavant del jutjat central d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, que va dictar sengles ordes de detenció.

Des de la Fiscalia de l'Audiència Nacional no es descarta demanar la presó provisional "com amb qualsevol altre detingut", si bé no han volgut avançar cap possibilitat fins que no declaren. La Fiscalia tindrà en compte les circumstàncies que determina la llei, entre altres l'arrelament que tinguen a Espanya o el possible risc de fugida, a l'hora de decidir si demana mesures per a elles.

L’ONU recorda l’obligació internacional dels països amb els seus ciutadans

L'ONU ha donat la benvinguda a aquesta decisió i ha recordat que tots els països tenen responsabilitat de fer-se càrrec dels seus ciutadans en aqueixa situació, "sobretot quan són dones i xiquets, fer tots els possibles per a repatriar-los", tal com ha recordat el portaveu de les Nacions Unides, Stéphane Dujarric, qui ha apuntat que les condicions d’aquests tipus de campaments són “quasi inhumanes” i "extremadament difícils".

Aproximadament 56.000 persones de diferents països, quasi tots dones i xiquets, estan detinguts arbitràriament en els camps d'Al-Hawl i Al-Roj de Síria, principalment les esposes i els fills d'homes sospitosos de pertànyer a l’EI en el nord-est del país.

Els governs d’Alemanya, Dinamarca, els Estats Units, Finlàndia, el Kazakhstan, Kirguizistan, Rússia, Suècia, Tadjikistan i Uzbekistan han repatriat ja la majoria dels seus nacionals.

Save the Children, que ha aplaudit la repatriació, la primera d’enguany, sosté que en el camp d'Al-Roj o Al-Hawl romanen una dona i quatre xiquets, i ha instat a Espanya a repatriar-los. L'any passat, 12 països van repatriar la xifra rècord de 517 xiquets i dones d'aquests camps, la qual cosa representa un augment del 60% respecte a 2021 i del 84% respecte a 2020, segons l’ONG.

També et pot interessar

stats