L'ala dura dels conservadors es rebel·la contra Johnson pel certificat covid al Regne Unit

Fins a 96 diputats 'tories' ha votat en contra del seu propi govern, que hauria perdut si no haguera rebut el suport puntual de l'oposició laborista

Un activista protesta contra el passaport covid fora del Parlament a Londres, Gran Bretanya
Un activista protesta contra el passaport covid fora del Parlament a Londres / Andy Rain (Efe)

La imposició d'un certificat covid per a discoteques i esdeveniments multitudinaris li ha costat al primer ministre britànic, el conservador Boris Johnson, la rebel·lió interna més important al Parlament des que va arribar al poder, davant el rebuig que provoca la mesura en l'ala dura dels tories.

Fins a 96 diputats conservadors ha votat en contra del seu propi govern, que compta amb una majoria de 79 escons i hauria perdut si no haguera comptat amb el suport puntual de l'oposició laborista. La Cambra dels Comuns ha donat llum verda a la mesura per 369 vots enfront de 126.

També ha generat controvèrsia l'obligació que el personal sanitari estiga vacunat contra la covid a partir del pròxim any (61 conservadors el van rebutjar) i la reimposició de les mascaretes en interiors (8 tories hi han estat en contra). No obstant això, les dues mesures han sigut també aprovades.

El ministre britànic de Sanitat, Sajid Jaivid, ha defés que aquests plans són necessaris per a evitar la saturació dels hospitals davant la ràpida expansió de la variant òmicron. El diputat conservador Mark Harper, un dels capitostos de la revolta, ha acusat l'executiu d'haver entrat sense necessitat en una "manera de pànic i emergència".

El rebuig d'una part dels conservadors a les últimes restriccions contra la pandèmia se suma a un creixent descontentament intern amb la gestió del conservador Johnson.

Les filtracions sobre diverses celebracions nadalenques en Downing Street el desembre de 2020, quan els britànics havien d'observar estrictes mesures socials per a evitar contagis, han passat factura a la imatge del primer ministre, que ha caigut nou punts per darrere dels laboristes en les enquestes.

El desencantament amb Johnson ha reviscut el fantasma d'una eventual moció de confiança contra ell com a cap del Partit Conservador, que se celebraria si almenys 54 dels seus diputats la demanen per escrit.

També et pot interessar

stats