Dimiteix la portaveu del govern britànic per l'escàndol per una festa d'alts càrrecs sense respectar restriccions

“No hi havia distància social.” Un vídeo filtrat mostra l’equip de Boris Johnson fent broma de la celebració a Downing Street

Vídeo filtrat en què alts càrrecs fan borma d'una festa sense distància social

La portaveu del govern britànic, Allegra Stratton ha dimitit aquest dimecres després de fer-se públic el vídeo en què bromeja sobre la festa que van tindre alts càrrecs de l'equip de Boris Johnson al començament del Nadal passat sense respectar les restriccions. Al vídeo es veu Stratton fent broma sobre aquests fets amb la resta d’alts càrrecs presents a la sala mentre prepara la defensa de Johnson per a les preguntes sobre una "festa de Nadal de Downing Street el divendres a la nit".

Al principi del Nadal de l'any passat, quan el Regne Unit s’enfrontava a un dels períodes de restriccions més dures per a contindre l’escalada del virus, es va acusar l’equip del primer ministre britànic, Boris Johnson d’haver participat en una festa en el número deu de Downing Street. Quasi un any després, un vídeo filtrat per l’emissora ITV prova que el govern hi va participar i era conscient que la celebració incomplia obertament les mesures anticovid. 

La gravació correspon a un assaig de les sessions informatives diàries en què el president respon als mitjans, que va tindre lloc només quatre dies després del suposat esdeveniment.

En el vídeo on apareix Allegra Stratton se senten les rialles del personal de Johnson, i les referències a un esdeveniment amb “formatge i vi” en què, com reconeix Stratton, "no hi ha distància social". La gravació d’aquest simulacre de roda de premsa evidencia la celebració d’aquesta festa i que hi van participar membres del govern, una informació que ja havia revelat la setmana passada el diari The Mirror.

En els darrers dies, el primer ministre i el seu equip de govern han negat la celebració de cap festa que trencara les restriccions socials el passat desembre. Però la filtració del nou vídeo per part d’ITV ha desencadenat una allau de crítiques al Regne Unit, no només entre els membres del Partit Laborista, també dins dels sectors conservadors del país. 

El líder de l'opositor Partit Laborista, Keir Starmer, afirma que el vídeo és un insult per als qui havien seguit les regles de tancament quan significava estar separats de les seues famílies durant Nadal. Segons Starmer, el govern estava "tractant la població amb menyspreu" i Johnson hauria de "fer un pas avant, acceptar el que va succeir i disculpar-se".

També et pot interessar

stats