Rècord històric de contagis al Regne Unit: 41.385 nous positius en l’últim dia

Els experts relacionen l’augment amb l'aparició de la nova soca britànica del coronavirus.

Dues persones amb mascareta passen per una botiga tancada a Oxford Street, inusualment tranquil·la a Londres
Dues persones amb mascareta passen per una botiga tancada a Oxford Street, inusualment tranquil·la a Londres / Neil Hall (Efe)

El govern britànic ha notificat aquest dilluns 41.385 casos diaris de coronavirus, màxim històric des que va començar la pandèmia. Les autoritats han manifestat la preocupació per l’augment dels contagis al sud i sud-est d'Anglaterra, que els experts relacionen amb l'aparició de la nova soca britànica del coronavirus.

A més, ha comunicat 357 morts. Per això, la xifra total de persones que s’han contagiat des de l’inici de la crisi sanitària s’eleva a 2.329.730 casos confirmats i a 79.349 defuncions amb coronavirus.

"És un nivell de contagis molt alt, molt preocupant, quan els nostres hospitals estan en el moment més vulnerable, amb els ingressos a l'alça en moltes regions", ha afirmat la directora de Salut Pública d'Anglaterra, Yvonne Doyle, en declaracions a la cadena britànica Sky News.

En qualsevol cas, la xifra real d'aquests dies serà superior a l'oficial, perquè Escòcia no ha publicat les dades de contagis del 25 al 28 de desembre i Irlanda del Nord no ha aportat les dades de morts durant aquest mateix període.

Nivell 4 de risc a Londres

Londres i nombrosos comtats del sud i est d'Anglaterra estan en el nivell 4 de risc de Covid-19, cosa que ha obligat a tancar botigues no essencials, gimnasos, cinemes, perruqueries i salons de bellesa, mentre que s'ha demanat a la població que evite usar el transport públic i es quede a casa.

Mentrestant, s'espera que els reguladors britànics aproven aquesta mateixa setmana la vacuna que han desenvolupat la Universitat d'Oxford i la farmacèutica AstraZeneca. Això permetrà accelerar el programa d'immunització de la població britànica, iniciat el passat dia 8 amb el preparat de Pfizer/BioNTech.

Simón diu que no s’ha demostrat que la transmissibilitat de la soca siga diferent

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (Ccaes), Fernando Simón, ha assegurat que "en els pròxims dies" les comunitats autònomes aportaran més informació sobre les sospites de nous casos d'aquesta soca a Espanya. Quant a la possible major transmissibilitat, l’epidemiòleg ha dit que "l'evolució de l'epidèmia no deixa tan clar que la transmissibilitat siga diferent", però ha citat els estudis genòmics britànics que afirmen el contrari.

En qualsevol cas, ha mostrat el compromís del Ministeri de Sanitat "d’ampliar les capacitats de seqüenciació per a tindre més informació sobre les variacions del virus". Segons Simón, d'ací a poc es publicarà un document per a regular aquesta qüestió.

També et pot interessar