L’aïllament occidental fa efecte en els supermercats russos
Les sancions i el bloqueig de les importacions han provocat el tancament de moltes botigues i restaurants
L'eixida de quasi tots els mitjans independents i la llei de censura russa ha dificultat molt el treball dels periodistes per a conéixer com ha canviat el dia a dia de la població dins de Rússia. Per això testimonis com el de la sociòloga Elena Bogush, fet des de Moscou, són importants per a saber com han afectat les sancions, el bloqueig de les importacions o el tancament de botigues i restaurants.
Bogush ha explicat en À Punt Notícies que la gent s'amuntona en alguns supermercats russos per a aconseguir sucre. “La gent més empobrida està comprant els productes més barats, sobretot els més majors, que tenen en la memòria tota l'escassetat que han passat l'època soviètica” ha assegurat.
Un dels problemes més greus d'abastiment és el dels medicaments. Els provinents de l'estranger “simplement han desaparegut”, segons ha detallat la sociòloga. “Les grans companyies d'aviació han anunciat que poden volar dos mesos i després qui sap què passarà”, ha lamentat.
Cada vegada és més gran l'aïllament occidental, però els experts veuen en la Xina el futur del mercat rus, que suplirà tant importacions com exportacions. Francisco Alcalá, investigador de l’IVIE, ha assegurat que “les relacions comercials es reconfiguraran necessàriament i el gran guanyador serà la Xina”. De fet, les targetes bancàries amb què s'esta intentant suplir la desaparició de Visa, Mastercard i American Expréss dins de territori rus ja són xineses.
Altres que pateixen són els xicotets negocis. No sols perquè han de suplir amb productes russos els estrangers, que ja no es poden importar, sinó perquè han perdut el mercat aconseguit en xarxes socials com Instagram, bloquejada juntament amb Facebook. Bogush ha explicat que la població té por i no parla, mentre que la resta encara no entén què està passant.