L'Àfrica central crema amb més focus actius que l'Amazones

Les imatges de la NASA mostren més de 10.000 incendis al continent africà, respecte dels 2.127 que hi ha l'Amazònia brasilera.

Unes imatges de l'agència espacial estatunidenca, NASA, mostren que Àfrica concentra en l'actualitat el 70% dels focus d'incendi del món
Unes imatges de l'agència espacial estatunidenca, NASA, mostren que Àfrica concentra en l'actualitat el 70% dels focus d'incendi del món / NASA

Quan totes les mirades del món es dirigeixen als focs a la conca de l'Amazones, Àfrica concentra en l'actualitat el 70% dels focus d'incendi del món, segons ha publicat Weather Sources. La veu d'alerta l'han llançada unes imatges de l'agència espacial estatunidenca, NASA, que assenyala que, des del passat 21 d'agost, s'han registrat més de 7.000 incendis a Angola i 3.395 a la República Democràtica del Congo, on predominen les àrees de sabana. Més de 10.000 focs actius a l'Àfrica central, enfront dels 2.127 que hi ha l'Amazònia brasilera.

L'Àfrica central està lluitant contra els focs que s'han propagat a Angola, Zàmbia i la República Democràtica del Congo. Això provoca que hi haja més focus actius que a l'Amazones. No obstant això, s'estima que nou de cada deu focus a Àfrica no creen grans danys, sinó més prompte beneficis a la comunitat.

Aquests incendis ocorren, generalment, a les sabanes amb pocs arbres i als camps cultivats per xicotets agricultors, per la qual cosa no representen la mateixa amenaça per al medi ambient que els incendis de l'Amazones.

Els llauradors africans usen els focs com a tècnica agrícola

Al continent africà, el foc es considera part de la cultura i s'utilitza, entre altres usos, per a la crema de restolls, amb la intenció de “cremar i cultivar els camps”, segons ha assegurat la tècnica de boscos de Greenpeace, Diana Colomina.

El govern d'Angola s'ha pronunciat sobre els incendis que assolen el país i s'ha mostrat molest per les comparacions amb el Brasil “que poden portar a una dramatització de la situació”. A més, afirma que aquests incendis són comuns al final de l'estació seca i reconeix que “els focs són provocats pels agricultors” durant la fase de preparació de la terra prèvia a la temporada de pluges.

La situació a l'Amazones és diferent

Els incendis al Brasil estan donant lloc a la desforestació, un tipus de destrucció completament diferent. A més, l'Amazones alberga el 10% de les plantes i animals del món, i les estimacions mostren que quasi el 20% de l'oxigen produït per la Terra prové de les selves tropicals de la regió. Si la selva tropical està severament danyada, els científics temen que puga accelerar els efectes del canvi climàtic. 

També et pot interessar

stats