“A l’Afganistan no tenim llibertat ni futur”, el relat de dues dones que han fugit de l’infern talibà

Parlem amb Helai Farahmand i Roya Sahgari, víctimes del règim que confien trobar asil polític a Espanya des del seu exili al Pakistan

Helai Farahmand i Roya Sahgari han fugit del règim talibà de l'Afganistan i esperen trobar asil polític a Espanya / À Punt NTC

A l'Afganistan, el terror del règim talibà que es va instaurar al país fa vora un any i mig, ha obligat milers de dones a fugir del país. Tot i haver assegurat que es respectarien els drets humans de les dones, la repressió misògina exercida ha anat esborrant-les de la vida pública.

La instauració del burca obligatori en públic se suma a l’expulsió de les xiquetes i dones afganeses del sistema educatiu i a la prohibició de volar o fer servir un taxi sense acompanyament masculí, usar perfum o sabates de tacó.

Fa a penes uns dies, els fonamentalistes prohibien per llei a les dones anar a la universitat, així com treballar en les ONG, unes decisions que han afonat les expectatives de progrés de les dones afganeses.

À Punt Notícies ha parlat amb Helai Farahmand i Roya Sahgari, dues joves estudiants afganeses de castellà. Tenen 22 anys i fa quinze dies que van arribar al Pakistan després de pagar 750 euros pel visat. Quan el règim els va prohibir accedir a la universitat ja havien acabat els estudis, però el govern es nega a facilitar-los el títol. 

“No volen que fem res: ni estudiar, ni treballar”, asseguren. “No volen que les dones isquen de casa, a l’Afganistan no tenim llibertat ni futur”.

Recorden amb tristesa l'eixida de l'Afganistan, sobretot perquè han deixat huit germanes en un país on les dones són maltractades sistemàticament, obligades a casar-se menudes i condemnades a la invisibilitat. “Han intentat casar-nos, per això hem fugit”, demanen ajuda al món i que no s’obliden de les dones de l’Afganistan. 

L'agost passat, un avió espanyol va evacuar 297 persones de l'Afganistan. Helai i Roya busquen ara plaça en el pròxim vol i confien trobar asil polític a Espanya com a refugiades.

L'ONU i altres organitzacions internacionals han condemnat les decisions dels talibans, recordant que suposa una traïció més a les promeses de garantia dels drets humans que el règim va fer en tornar al poder en un colp d'estat i han demanat que s’alcen les restriccions.

També et pot interessar

stats