Els talibans prohibeixen a les dones afganeses treballar en les ONG

Aquest nou veto arriba dies després que els tancaren la porta als estudis universitaris, en un nou pas per a esborrar-les de la vida pública

Una dona afganesa als carrers de Kabul / Reuters

El govern dels talibans ha emés una orde que prohibeix a les dones afaneses treballar en qualsevol organització no governamental, una decisió que se suma al veto a l'educació universitària femenina dictaminat fa menys d'una setmana.

L'ordre sol·licita a totes les organitzacions no governamentals de caràcter nacional i internacional que acomiaden a les seues empleades per considerar que no compleixen amb les lleis islàmiques perquè no usen vel.

Activistes afganeses denuncien que aquesta suspensió tanca una de les fonts d'ingrés més importants per a les dones més vulnerables de l'Afganistan. La decisió afectarà milers de famílies que depenen dels ingressos que perceben les dones per la seua labor humanitària en un país amb una economia col·lapsada després de la suspensió dels fons de la comunitat internacional amb l'arribada al poder dels integristes islàmics l'agost de 2021.

Aquesta nova condemna a la llibertat de les dones afganeses es produeix després que els talibans exclogueren les dones de la universitat, i més d'un any després que els prohibiren l'accés a l'educació secundària.

Des de l'arribada al poder dels fonamentalistes fa un any i mig, les dones han vist com els seus drets es reduïen a l'Afganistan amb restriccions com la segregació per sexes en llocs públics, la imposició del vel o l'obligació d'anar acompanyades per un familiar masculí en desplaçaments llargs.

La realitat que viuen les afganeses hui dia s'assembla cada vegada més a l'època del primer règim d'entre 1996 i 2001, quan sobre la base d'una rígida interpretació de l'islam i el seu estricte codi social conegut com paixtuwali van prohibir l'assistència femenina a les escoles i van recloure les dones a la llar.

També et pot interessar

stats