Els talibans obliguen les presentadores de televisió afganeses a cobrir-se el rostre

Si una funcionària incompleix l'ordre serà acomiadada de manera automàtica, mentre que en la resta dels casos s'avisarà primer a un tutor o membre masculí de la família

Una presentadora d'una televisió local de Kabul es tapa la cara aquest diumebge
Una presentadora d'una televisió local de Kabul amb la cara tapada aquest diumenge / Reuters

Encara que al principi es van resistir, les presentadores i periodistes afganeses han aparegut aquest diumenge amb la cara coberta en televisió, després de complir-se l'ultimàtum dels talibans perquè seguiren el seu mandat sense excepcions, en el que suposa un nou pas arrere en els drets de la dona a l'Afganistan.

"El burca i tota la resta que ens imposen no ens detindran i seguirem la nostra batalla pels nostres drets", ha afirmat durant el seu programa, amb el rostre cobert, la presentadora Basira Joia, del canal Arayan, que va recordar als talibans que "l'islam és una religió de bondat i mai imposa alguna cosa a homes o dones".

Khpolwak Sapai, director de Tolo News, el principal canal privat de notícies, ha compartit en les xarxes socials imatges del personal femení amb el rostre tapat: "Hui tenim un profund pesar", ha afirmat el veterà periodista, que igual que la resta dels seus companys ha usat mascaretes en senyal de solidaritat.

El seguiment al mandat dels talibans després de l'ultimàtum ha sigut generalitzat, com s'ha pogut veure en altres canals afganesos. Els talibans havien insistit fa tres dies en els mitjans de comunicació sobre l'ordre feta pública el passat 7 de maig, per la qual es decretava l'ús obligatori del burca o vestimentes similars que cobrisquen tot el rostre de la dona, però arran de la resistència d'algunes periodistes, es va imposar l'ultimàtum.

Si una funcionària incompleix l'ordre serà acomiadada de manera automàtica, mentre que en la resta dels casos s'avisarà primer a un tutor o membre masculí de la família, i si persisteixen l'incompliment, aquest serà cridat a declarar, podrà "ser detingut tres dies" i "entregat als tribunals per a rebre el seu càstig" com a última instància.

També et pot interessar

stats