Amnistia Internacional denuncia l’augment de dones empresonades a l’Afganistan per eixir de casa sense un home

Per a recuperar la llibertat, les arrestades per les protestes han de signar un acord en què es comprometen a no tornar a manifestar-se i a no parlar en públic de la detenció

Presoneres afganeses escolten les funcionàries de la presó de Kandahar
Presoneres afganeses escolten les funcionàries de la presó de Kandahar / Stringer (Efe)

Les dones i xiquetes de l'Afganistan estan sotmeses a una "repressió asfixiant" que destrueix les seues vides des que els talibans van prendre el control del país fa quasi un any. Així ho ha denunciat aquest dimecres Amnistia Internacional.

Els talibans “estan devastant les vides de les dones i les xiquetes de l'Afganistan amb la repressió dels seus drets humans”, en privar-les d'educació, el treball i la lliure circulació als carrers, ha alertat Amnistia Internacional en l’informe Mort a càmera lenta: dones i xiquetes sota el control talibà.

L’organització detalla en el document la deterioració dels drets de les dones i xiquetes a l’Afganistan, on s'enfronten a casos de violència masclista, detencions per normes opressives i discriminatòries, el tancament d'escoles o la possibilitat de treballar, a més de matrimonis forçats a edats molt primerenques.

"Menys d'un any després de la presa del poder pels talibans a l'Afganistan, les seues draconianes polítiques han privat milions de dones i xiquetes del seu dret a una vida segura, lliure i plena", segons ha remarcat la secretària general d'Amnistia Internacional, Agnès Callamard.

Malgrat que els islamistes van prometre respectar els drets de les dones, sempre sota la llei islàmica, la repressió ha anat guanyant terreny a les afganeses, que han sigut assetjades i sotmeses a "abusos, detencions i reclusions arbitràries, desaparicions forçades, i tortures físiques i psicològiques" per eixir als carrers a protestar pels seus drets, com recull l’informe d’Amnistia Internacional.

Segons aquesta organització, les dones arrestades en manifestacions "no tenien accés a menjar, aigua, ventilació, productes d'higiene i atenció mèdica adequats" i, per a obtindre la llibertat, eren obligades "a signar un acord en el qual es comprometien a no tornar a protestar i a no parlar en públic de les seues experiències de detenció, ni elles ni els seus familiars".

Segons l'organització, cada vegada són més les dones i xiquetes que ingressen en un centre de detenció per infraccions discriminatòries, com eixir de casa sense l'acompanyament d'un home de la família o per anar pel carrer amb un home que no pertany a l’entorn familiar.

Amnistia Internacional també ha detectat un augment dels matrimonis precoços i forçats, atribuïts a la crisi humanitària i econòmica greu que assota al país des que van arribar al poder els fonamentalistes i a la falta de perspectiva per al futur de les joves, que des que van recuperar el poder els talibans no han tornat a asseure's en els pupitres de les escoles de secundària.

En l'àmbit universitari, "la fustigació dels talibans a les alumnes, així com les restriccions imposades a la conducta, la vestimenta i les oportunitats d'aquestes, ha creat un entorn perillós en el qual les estudiants estan sistemàticament en desavantatge", fet que ha provocat que moltes abandonen els estudis, segons remarca l'organització.

Reclama l'actuació de la comunitat internacional

Davant d'aquesta situació, l'informe insta la comunitat internacional a prendre mesures i imposar sancions que servisquen de pressió perquè els talibans reten comptes "pel tracte que infligeixen a les dones i a les xiquetes sense perjudicar la població afganesa".

També et pot interessar

stats