L'ONU demana als talibans que alcen les restriccions contra les afganeses

Els fonamentalistes han prohibit a les dones l’accés a les universitats i el treball en qualsevol ONG

Dones afganeses es manifesten pels seus drets a Kabul
Dones afganeses es manifesten pels seus drets a Kabul / Reuters

La missió de les Nacions Unides a l'Afganistan (UNAMA) ha demanat aquest dilluns als talibans que alcen les restriccions contra les afganeses. En l'últim mes, els fonamentalistes han prohibit l'ingrés de les dones en les universitats, estenent així el veto que ja els impedia accedir a les escoles de secundària, i han vetat que les dones treballen en qualsevol ONG, en considerar que les treballadores no compleixen amb les lleis islàmiques per no usar vel.

En una reunió entre el representant especial d’UNAMA, Markus Potzel, i el ministre de l'Interior afganés, Siraj Haqqani, l'enviat de l'ONU va transmetre al govern talibà la crida de la comunitat internacional. “La prohibició de les treballadores humanitàries afganeses aprofundirà la crisi humanitària, creant una major misèria econòmica i més aïllament”, va agregar. Les mesures han provocat l'eixida del país de diverses organitzacions humanitàries, que asseguren no poder continuar amb els seus programes en eixes condicions.

No obstant això, Haqqani va manifestar que aquesta sèrie de mesures estan enfocades al “benestar del poble”, encara que va indicar que els dirigents fonamentalistes estan tractant de trobar una solució compatible amb la llei islàmica o xaria. “S'estan fent esforços per a solucionar els problemes i s'està treballant en una solució raonable i permanent que siga compatible amb les regles de la xaria i la cultura del nostre poble”, va precisar el Ministeri d'Interior afganés en un comunicat.

Des de la caiguda de Kabul l'agost de 2021, les dones han vist reduïts els seus drets amb restriccions com la segregació per sexes en llocs públics, la imposició del vel o l'obligació d'anar acompanyades per un familiar masculí en trajectes llargs.

Una realitat que s'assembla cada vegada més a l'època del primer règim fonamentalista, entre 1996 i 2001, quan, d'acord amb una rígida interpretació de l'islam i el seu estricte codi social conegut com paixtuwali, van prohibir l'assistència femenina a les escoles i van recloure a les dones en la llar.

També et pot interessar

stats