L’Afganistan, al caire d’una catàstrofe humanitària

Els països més rics del món es reuneixen per a intentar ajudar la població afganesa i evitar que es convertisca en bressol del terrorisme internacional

Un grup de dones i menors en una protesta a Kabut aquest dissabte
Un grup de dones i menors en una protesta a Kabul aquest dissabte / Reuters

Una cimera extraordinària del G20 reuneix aquest dimarts els països més rics del món per a abordar la situació de l'Afganistan. Intenten evitar una catàstrofe humanitària encara més gran i que el país es convertisca en un focus de terrorisme internacional. Algunes entitats com Unicef han alertat de la situació a la qual es pot veure abocada la infància: “Hi ha un milió de xiquets que pateixen malnutrició aguda i corren el risc de morir", com ha advertit Unicef.

Preocupa la situació en què poden quedar els menors. En el cas de les xiquetes, només les menors de 12 anys poden seguir estudiant, però ningú no sap fins quan. La professora, Feres-teh Nazari, no cobra el salari des que els talibans van arribar al poder. 

"Dos mesos sense cobrar, però el pitjor no és això. Moltes d'aquestes xiquetes només poden pagar les mensualitats de l'escola perquè estan venent coses de casa i ni tan sols tindran menjar quan hi tornen”, explicava.

Als hospitals de l’Afganistan es veuen situacions duríssimes. Un milió de menors pateixen ja desnutrició extrema, segons Unicef, i el 95% de les famílies no menja prou. Per què està passant això? 

Perquè l'economia depenia de les ajudes internacionals, però ara estan congelades. Els bancs estan tancant i els serveis essencials s'afonen mentre Occident s'enfronta a un dilema ètic: com ajudar els civils sense finançar els talibans. 

“Necessitem injectar diners en l'economia”, adverteix l'ONU. “Reconéixer el govern és una qüestió diferent”, matisen des de l’organisme internacional.  

El col·lapse de l'Afganistan també pot convertir el país en un focus de terrorisme i narcotràfic. La Unió Europea avisa que el risc és enorme. 

Mentre els països més rics del món intenten posar-se d'acord, Andrea Iacomini, portaveu d’Unicef a Itàlia, alerta que cal actuar prompte: "No d'ací a mesos, ni a anys, sinó en dies, o ens enfrontarem a una catàstrofe humanitària".

També et pot interessar

stats