L'abstenció guanya la primera volta de les eleccions regionals a França

La dreta ha sigut la formació més votada en uns comicis d'escassa participació (30-35%) en què els electors han frenat les aspiracions dels ultres de Le Pen

El president de França, Emmanuel Macron, després de depositar el vot en la primera ronda de les eleccions regionals
El president de França, Emmanuel Macron, després de depositar el vot en la primera ronda de les eleccions regionals / Christian Hartmann (Reuters)

L'abstenció ha guanyat la primera volta de les eleccions regionals franceses, després de marcar un nou rècord al país. Entre el 66,5 i el 68,6% del cens ha renunciat a exercir el dret al vot, segons els sondejos. El 30-35% restant, que sí que va votar, ha situat la dreta d'Els Republicans (LR) al capdavant en sis de les tretze regions metropolitanes del país, per cinc en què ha guanyat l'esquerra.

El titular de la jornada, però, l'ha donat la ultradreta. El Reagrupament Nacional de Marie Le Pen s'ha desunflat en les urnes, no ha aconseguit la crescuda que dibuixaven les enquestes i ha acabat encapçalant només una regió, Provença-Alps-Costa Blava (PACA), de les sis que li pronosticaven. Amb tot, podrà presentar-se a la segona volta en totes les regions per haver aconseguit més del 10% dels suports en totes les demarcacions. La situació ha reactivat el cordó sanitari contra els ultres: el líder socialista Olivier Faure ja ha anunciat que els socialistes no participaran en la segona volta "si hi ha la mínima possibilitat" que l'extrema dreta guanye a la Costa Blava, la regió on Le Pen sempre ha tingut més força.

També noticiable ha sigut la distància de l'electoral respecte de la formació del president Emmanuel Macron. La República en Marxa, d'escassa implantació territorial, repeteix el mal resultat de les municipals de 2020 i queda relegat com a quarta opció per l'electorat. Des de l'executiu s'ha insistit que no s'ha de fer una lectura nacional dels comicis.

Aquest dilluns, els partits comencen les negociacions per a intentar forjar aliances amb vista a la segona ronda, que tindrà lloc diumenge que ve.

També et pot interessar

stats