Kíiv i Moscou acorden evacuar més de 260 milicians ucraïnesos de l'acereria d'Azovstal

L'exèrcit d'Ucraïna declara la fi de la "missió de combat" a Mariúpol mentre que els soldats rescatats estan ja en zones sota control rus per a ser intercanviats per efectius del Kremlin

Els autobusos que porten militars ucraïnesos d'Azovstal arriben a Novoazovsk
Els autobusos que porten militars ucraïnesos d'Azovstal arriben a Novoazovsk / Alexander Ermochenko (Reuters)

A Ucraïna, el dia 83 de la guerra comença amb bombardejos russos sobre instal·lacions militars ucraïneses a Lviv, prop de la frontera polonesa. També amb l'esperança que finalment acabe el setge a Mariúpol, ciutat al sud-est que s'ha convertit en el símbol de la resistència contra les forces del Kremlin després d'aguantar més de dos mesos. La batalla de l'acereria assetjada d'Azovstal ha acabat aquest dilluns després que el govern ucraïnés haja posat punt final a la "missió de combat" en la planta siderúrgica. Era l'últim focus d'oposició en aquesta ciutat ja presa per l'exèrcit rus i totalment devastada.

Finalment, Moscou i Kíiv han arribat a un acord per a evacuar els militars que encara quedaven a la zona de la fàbrica siderúrgica. Són 264, molts dels quals estan malferits, i ja se'ls ha traslladat a zones sota control rus, segons ha informat el Ministeri de Defensa d'Ucraïna. Del total, 53 han sigut ingressats en estat greu a un centre sanitari a Novoazovsk, a l'autodenominada República Popular de Donetsk. per a rebre atenció mèdica, mentre que a les altres 211 persones les han portades a Olénivka a través del corredor humanitari, ha agregat l'autoritat en un comunicat.

Ara els esforços se centren a poder acabar l'evacuació de les tropes ucraïneses que encara queden a Mariúpol, vora 600 soldats. "Quant als defensors que romanen al territori d'Azovstal, els esforços de rescat s'estan duent a terme gràcies als esforços conjunts" del GUR del Ministeri de Defensa, les Forces Armades, la Guàrdia Nacional i el Servei de Guàrdia de Fronteres, ha explicat el Ministeri.

"Gràcies als defensors de Mariúpol, hem guanyat un temps crucial per a formar reserves, reagrupar forces i rebre assistència de socis", ha afegit Defensa, que ha admés que, desafortunadament, no pot desbloquejar Azovstal per mitjans militars.

Zelenski espera salvar les vides dels soldats d'Azovstal

En el seu habitual discurs nocturn, el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, ha agraït "les accions de l'exèrcit ucraïnés" i ha assenyalat que el país necessita "herois vius". Segons ha dit, espera poder salvar les vides dels soldats atrinxerats a la fàbrica amb el dispositiu negociat amb les forces russes que s'està portant a terme per a l'evacuació. "L'operació per a rescatar els defensors de Mariúpol la van llançar els nostres militars i espies. Per a portar als xiquets a casa, el treball continua i requereix delicadesa i temps", ha agregat el mandatari.

El Ministeri de Defensa de Rússia havia informat ja aquest dilluns d'un acord per a evacuar combatents ucraïnesos ferits a l'acereria d'Azovstal. Afegia que en l'actualitat s'ha implantat un alto el foc en la zona i s'ha obert un corredor humanitari pel qual es trauen militars ferits per a traslladar-los a un centre sanitari a Novoazovsk, "on se'ls brindarà tota l'assistència necessària".

Ara aquests resistents seran intercanviats per militars russos presoners de guerra. Un dels portaveus del batalló Azov, la milícia que resisteix a Mariúpol, feia públic un comunicat des de la planta siderúrgica en què deia que dubtava de si entregar-se és la decisió correcta, però que es limiten a complir ordes i en cap moment es parla de rendició.

També et pot interessar

stats