Putin adverteix que Rússia reaccionarà contra l'ingrés de Suècia i Finlàndia a l'OTAN si implica desplegar armament

El parlament suec debat la petició d'adhesió que diumenge va confirmar el govern finlandés, que Rússia veu com un "greu error amb conseqüències de llarg abast"

La primera ministra finlandesa, Sanna Marin, intervé al parlament en la sessió en què ha demant l'entrada a l'OTAN
La primera ministra finlandesa, Sanna Marin, intervé al Parlament en la sessió en què ha demant l'entrada a l'OTAN / Emmi Korhonen / Lehtikuva (Reuters)

El president rus, Vladímir Putin, ha assegurat que l'ampliació de l'OTAN a Finlàndia i Suècia "no és un problema per a Rússia mentre no implique el desplegament d'armament. "Rússia no té problemes amb aquests països, ja que el seu ingrés en l'OTAN no crea una amenaça", ha dit Putin a la cimera de l'Organització del Tractat de Seguretat Col·lectiva (OTSC) en unes declaracions que ha matisat després per a advertir que si aquesta ampliació va acompanyada de l'emplaçament d'"infraestructura militar", Moscou haurà de "reaccionar".

Les declaracions de Putin tenen lloc hores després que el viceministre d'Afers Exteriors rus, Serguei Riabkov, advertira els països nòrdics que l'ingrés en l'OTAN no enfortirà la seua seguretat, sinó que, ben al contrari, "augmentarà el nivell general de tensió militar i serà menys predictible la situació en aquest àmbit".

Per a Riabkov, la decisió "és un nou greu error amb conseqüències de llarg abast" en contra del sentit comú. Suècia i Finlàndia "no han de fer-se cap il·lusió que simplement ens hi resignarem", ha explicat el portaveu del Kremlin, que ha dit que Rússia esperarà la configuració final de l'OTAN per a donar resposta.

El govern suec debat al Parlament aquest dilluns la petició d'adhesió a l'OTAN, una maniobra que té lloc després que diumenge el govern finlandés confirmara de manera oficial que demanarà l'ingrés en l'Aliança Atlàntica.

Rússia perd terreny al nord-est d'Ucraïna

La renúncia a la neutralitat militar dels dos països nòrdics és conseqüència directa de la invasió d'Ucraïna. Un front en què Rússia sembla que està perdent terreny. Les seues tropes s'estan replegant a Khàrkiv (nord-est), la segona ciutat del país, per la contraofensiva de l'exèrcit local, mentre manté la pressió a la regió del Donbass. D'altra banda, un informe de la intel·ligència britànica assegura que Rússia ha perdut un terç dels efectius terrestres des del començament de la guerra.

També et pot interessar

stats