El partit de govern de Suècia dona llum verda a l'ingrés en l’OTAN

Finlàndia ha formalitzat aquest diumenge la seua candidatura, que haurà de ratificar el Parlament al llarg de la setmana

Façana frontal del Riksplan, el parlament suec
Façana frontal del Riksdag, el parlament suec / Melker Dahlstrand

El Partit Socialdemòcrata Suec, que governa Suècia en minoria, està disposat a demanar l'adhesió del país a l'OTAN, obrint el camí per a una sol·licitud oficial, abandonant dècades de no alineació militar. L'adhesió a l'OTAN era una perspectiva llunyana fa pocs mesos, però l'atac de Rússia a Ucraïna ha fet que tant Suècia com Finlàndia es repensen les pròpies necessitats de seguretat i busquen protecció en una aliança de la qual es van apartar durant la llarga guerra freda.

"La direcció socialdemòcrata ha decidit que el partit treballarà perquè Suècia sol·licite entrar en l'OTAN", han informat en un comunicat després d'una reunió extraordinària de la cúpula del partit. En el text també consta la "reserva unilateral" en contra que es despleguen armes nuclears i bases permanents en territori suec.

A Finlàndia, el president Sauli Niinistö ha confirmat aquest diumenge la seua sol·licitud, per "aconseguir seguretat”.

La guerra a Ucraïna, que Moscou anomena “una operació militar especial”, i que ja ha ocasionat milers de morts i milions de desplaçats, ha trencat les polítiques de seguretat i ha alimentat una onada de suport públic a l'adhesió dels dos països a l'OTAN.

També et pot interessar

stats