Finlàndia aprova la sol·licitud d'entrada en l'OTAN

Al llarg de la setmana que ve el Parlament haurà de ratificar la decisió, però els partits esperen un ampli suport

El parlament finlandés ha aprovat la petició per entrar a formar part de l'OTAN / À Punt NTC

El president de Finlàndia, Sauli Niinistö, i la primera ministra del país, Sanna Marin, han anunciat l'aprovació formal de la seua sol·licitud d'ingrés en l'OTAN, després d'una sessió plenària amb el Comité d'Exteriors i Seguretat del govern finlandés.

El president finlandés ha valorat positivament aquesta històrica decisió, amb la qual Finlàndia posa fi a quasi huit dècades de no-alineament militar i espera donar més estabilitat davant de l'amenaça d'un possible conflicte amb la veïna Rússia, amb qui comparteix 1.300 quilòmetres de frontera.

La decisió de sol·licitar l'ingrés en l'OTAN ha de ser encara ratificada per l'Eduskunta (el parlament del país), una votació que tindrà lloc al llarg de la setmana que ve. Els partits de govern preveuen aconseguir un ampli suport, tenint en compte el gran consens que existeix entre les formacions polítiques.

A l'anunci de Finlàndia se sumarà al de Suècia durant els pròxims dies. Els dos països ja han estat representats en la reunió de ministres d'Afers Estrangers de l'OTAN que té lloc aquest cap de setmana a Berlín, on s'ha parlat de la seguretat d'Europa. L'amenaça russa ha portat els dos països nòrdics a trencar setanta-set anys de neutralitat, encara que ja col·laboraven amb l'Aliança.

També et pot interessar

stats