Kamala Harris s'imposa a Biden en un hipotètic duel electoral

Una enquesta de la CNN apunta que, si la situació es manté com ara, en un enfrontament entre Biden i Trump, l’expresident s’imposaria a l’actual mandatari

La vicepresidenta nord-americana Kamala Harris intervé en una convenció del passat 27 de juny
La vicepresidenta nord-americana Kamala Harris intervé en una convenció del passat 27 de juny / Reuters

La vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, acapara major intenció de vot que l'actual mandatari, Joe Biden, si fora ella qui s'enfrontara contra l'expresident Donald Trump en les eleccions de novembre, en les quals el republicà se situa al capdavant en els dos casos.

Una enquesta difosa este dimarts per la CNN assenyala que si la situació es manté com fins ara, amb un duel entre Biden i Trump, un 49% de votants li donaria la confiança al republicà i un 43% al demòcrata. En cas que la candidata fora Harris, un 47% assegura que votaria per Trump i un 45%, per ella.

Eixe marge de diferència, segons el canal televisiu, és prou estret per a pensar que en eixe escenari "no hi ha un líder clar".

El suport de Harris radica, en part, en un major suport per part de les dones i dels votants independents: la meitat de les votants apostaria per Harris, enfront del 44% que es decantaria per Trump, i entre els independents, la vicepresidenta supera al precandidat republicà amb nou punts percentuals de diferència.

La conversa al voltant d'un nou aspirant demòcrata ha pres forma després de la fluixa actuació de Biden en el debat del 27 de juny, on se li va veure dubtós, sense acabar algunes frases i sense contrarestar les faules de Trump. Des d’eixe dia han començat a sorgir altres noms demòcrates com a alternatives, encara que ningú ha fet el pas.

Segons l'enquesta de la CNN, els votants prefereixen a qualsevol altre candidat demòcrata en lloc de Biden. Un 75% creu que eixe partit tindria millors possibilitats el 5 de novembre, si el nominat no fora l'actual president.

En el cas dels qui s'identifiquen com a demòcrates, també predomina l'opinió que seria millor una alternativa. Un 56% estima que al partit li aniria millor amb un altre candidat, davant del 43% que continua defensant a Biden.

El president ja ha dit que no pensa retirar-se: "No em presentaria de nou si no creguera amb tot el meu cor i la meua ànima que puc fer el treball. Hi ha massa en joc", va afirmar l’endemà del seu cara a cara amb Trump en la CNN.

Trump, per part seua, manté el favor del seu electorat. Un 83% de republicans creu que el partit conservador ho farà millor al novembre amb ell com a candidat, cosa que suposa 11 punts percentuals més que els qui ho pensaven al gener.

També et pot interessar

stats