El Tribunal Suprem dels EUA dona una immunitat parcial a Trump en el cas de l'assalt al Capitoli

L’alt tribunal determina que els actes oficials com a mandataris estaran protegits, però no els “no oficials”

L'expresident dels EUA, Donald Trump, durant el juí
L'expresident dels EUA, Donald Trump, durant un juí / Reuters

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha concedit este dilluns una immunitat parcial a l'expresident Donald Trump (2017-2021) per l'intent de revertir les eleccions que va desembocar en l'assalt al Capitoli el 6 de gener del 2021. Així, l’alt tribunal ha determinat que els seus actes “oficials” com a mandatari estaran protegits, però no els “no oficials”.

"Un expresident té dret a immunitat absoluta davant d'un procés penal per accions dins de la seua autoritat constitucional concloent", però "no hi ha immunitat per a actes no oficials", apunta l'opinió consensuada per sis vots contra tres, els de les jutgesses progressistes.

Esta decisió retardarà probablement el juí que hi ha en contra seua a la capital estatunidenca per càrrecs federals de subversió electoral. Així, rebutja la decisió d'un tribunal federal d'apel·lacions al febrer, que va trobar que Trump no gaudia d'immunitat pels presumptes delictes que va cometre mentre encara era president per a revertir els resultats de les eleccions presidencials del 2020, en les quals es va imposar l'actual president, el demòcrata Joe Biden.

La decisió suposa una victòria per al dirigent republicà, perquè probablement li permetrà evitar comparéixer davant d'un altre tribunal abans de les eleccions del 5 de novembre, on podria enfrontar-se amb Biden.

Trump ja va haver de passar enguany diverses setmanes en un tribunal de Nova York per un procés judicial que l’ha convertit en el primer expresident de la història dels EUA que és declarat culpable d'un delicte penal, en este cas la falsificació de registres comercials relacionats amb el pagament que va fer per a comprar el silenci de l'actriu porno Stormy Daniels.

Si bé no consta en la Constitució ni en les lleis, els presidents dels Estats Units en actiu han gaudit històricament d'una immunitat absoluta enfront de processos judicials relacionats amb les seues funcions per a evitar així una violació a la separació entre el poder executiu i el judicial. La defensa de Trump ha volgut portar eixa doctrina legal un pas més enllà, al·legant que els expresidents continuen gaudint d'immunitat penal per actes comesos durant el mandat. No obstant això, la Fiscalia defensa que Trump no pot estar per damunt de la llei.

També et pot interessar

stats