Demanden a Trump per la mort d'un policia arran de l'assalt al Capitoli

Els advocats demanen un mínim de deu milions de dòlars a manera de reparació a l'expresident i a altres dos demandats

Seguidors de Trump envolten el Capitoli mentre la policia detona un explosiu
Seguidors de Trump envolten el Capitoli mentre la policia detona un explosiu / Leah Mills (Reuters)

L'expresident dels Estats Units, Donald Trump, ha sigut demandat aquest dijous per Sandra Garza, parella sentimental del policia Brian Sicknick, qui va ser atacat durant l'assalt al Capitoli de 2020 i va morir un dia després.

La demanda, presentada en una cort federal de Washington, ha arribat precisament la vespra del segon aniversari de l'assalt al Capitoli, que va deixar cinc morts, incloent-hi Sicknick, i centenars de ferits. En el document judicial, Garza assenyala que la mort de l’agent va ser “conseqüència directa i previsible” de les paraules de Trump en un discurs als seus seguidors el 6 de gener.

L’exmandatari va pronunciar un discurs incendiari des de la Casa Blanca abans que es produïra l'assalt al Capitoli, en el qual va instigar els seus simpatitzants al fet que marxaren cap a la seu del Congrés, enmig de les seues denúncies infundades que s'havia produït un frau electoral en les eleccions presidencials de 2020.

La demanda assenyala també a dos assaltants, Julian Khater i George Tanios, per haver ruixat a Sicknick amb repel·lent per a ossos i deixar-lo incapacitat “per a defensar-se de la torba”. Els dos es van declarar culpables l'any passat per càrrecs en relació amb l'assalt i estan pendents que es dicte sentència.

Encara que un forense va determinar en el seu moment que la mort de Sicknick va ser “natural” a causa d'un vessament, els advocats de Garza asseguren en la demanda que tots els esdeveniments del 6 de gener “van jugar un rol en la condició que va portar a la mort” del policia.

La demanda busca que es presenten càrrecs contra Trump i els dos assaltants per mort, per negligència i conspiració de violació dels drets civils. També proposen càrrecs d'agressió contra Khater i Tanios, i un addicional contra Trump per secundar i instigar l'agressió a l'oficial de policia.

Els advocats, al seu torn, demanen un mínim de deu milions de dòlars a manera de reparació a cadascun dels demandats.

Aquest divendres, legisladors demòcrates han guardat un minut de silenci en el Capitoli en honor a les víctimes policials de l'assalt, ja que a part de Sicknick va haver-hi 140 agents ferits greus. La resta de morts, quatre, eren seguidors de Trump.

També et pot interessar

stats