Un Trump agressiu i un Biden amb titubejos s’enfronten en un cara a cara previ a les presidencials

L’actitud del president dels Estats Units, que va deixar moltes frases inacabades i va aparéixer amb una veu ronca, preocupa els demòcrates, però ell descarta dimitir

Trump, a l'esquerra, i Biden, en un moment del debat televisat que van mantindre este dijous a la nit
Trump, a l'esquerra, i Biden, en un moment del debat televisat que van mantindre este dijous a la nit / EFE

Un Donald Trump agressiu i un Joe Biden al qual li costava filar missatges, amb frases dubitatives i amb problemes de veu. És el que van poder veure els espectadors de la CNN este dijous en el cara a cara previ a les eleccions del novembre que van mantindre el president nord-americà, Joe Biden, i el seu antecessor, Donald Trump.

El debat previ a les presidencials va estar marcat pels titubejos de Biden, que va arribar amb grip, i les expressions de burla per part de Trump quan el seu rival va divagar i va deixar en més d'una ocasió frases sense acabar.

"Mai he escoltat tantes ximpleries", va dir l'actual inquilí de la Casa Blanca en sentir parlar de política exterior, un capítol en el qual Trump es va queixar que la reputació dels Estats Units sota el mandat del demòcrata haja passat a ser "horrible".

Així mateix, el republicà Trump va atacar amb força la política econòmica de Biden, però va respondre a les preguntes de Dana Bash i Jake Tapper amb moltes evasives i imprecisions o desinformació en temes com l'economia o la immigració.

Biden va admetre que encara queden "coses per fer" i va defendre la seua gestió, tant econòmica com migratòria, en comparació amb la del seu antecessor: "La pandèmia va estar tan mal manejada que molta gent va morir (...) L'economia va col·lapsar. No hi havia ocupacions. La taxa de desocupació va augmentar al 15%, va ser terrible. El que vam haver de fer va ser intentar recompondre les coses novament".

Biden i Trump s'havien enfrontat per última vegada el 2020, en la campanya de les presidencials que van portar al demòcrata al poder el 2021. L’últim debat no va ser un més en la història dels Estats Units, era el més matiner i al qual els dos aspirants arribaven amb el nivell més ajustat de les enquestes. Segons el sondeig que ha fet el web FiveThirtyEight, Trump està al capdavant amb el 41,1% de les intencions de vot, la qual cosa suposa dues dècimes més que Biden.

No té capacitat per a ser president. No hauríem de tindre un debat Joe Biden - Candidat republicà

Biden, de 81 anys, no només havia de defendre la gestió d'estos quasi quatre últims anys, sinó també evitar donar raons als qui mirarien amb lupa qualsevol senyal de la seua avançada edat. "No té capacitat per a ser president. No hauríem de tindre un debat. No hi ha res a debatre", va criticar Trump, que té tres anys més.

La immigració va oferir l'escenari més fructífer per als retrets mutus. Trump va acusar Biden d'haver convertit el país en un "niu de rates" per no haver frenat l'entrada de "criminals" i provocar que els immigrants estiguen matant als nord-americans, mentre que el president va titllar de "ridícula" eixa afirmació, que no se sustenta amb xifres.

Per a Biden, votar per Trump és votar contra la democràcia. Per al republicà, en canvi, que Biden seguisca en el poder acabaria amb els Estats Units: "Si gana, el nostre país no té cap possibilitat. Probablement no ens queda cap país. Així de dolent és. És el pitjor de la història. Si em donen altres quatre anys, jo seré el millor".

Trump va negar qualsevol responsabilitat per la seua part en l'atac al Capitoli del 2021, però Biden li va recordar que no té les mans netes, ni en eixe cas ni en els altres tres processos penals que afronta: "Té la moral d'un gat de carrer".

Crec que ho vam fer bé Joe Biden - Candidat demòcrata i president dels Estats Units

En finalitzar este debat, el president dels Estats Units va defendre l’actuació en el debat contra el seu rival per a les eleccions de novembre. "Crec que ho vam fer bé", va afirmar.

La seua actuació, amb continus titubejos i frases dubtoses, ha preocupat el partit demòcrata. De fet, algunes fonts citades per mitjans nord-americans ja parlen de "pànic" per l'actuació del president i fins i tot, en alguns casos, esmenten la necessitat que es retire.

Però, quan li han preguntat al demòcrata per esta possibilitat, va respondre atacant a Trump: "No. És difícil debatre amb un mentider. The New York Times va assenyalar que va mentir 26 vegades", va asseverar.

També et pot interessar

stats