La justícia britànica determina que Escòcia no pot convocar un referèndum unilateral

El Tribunal Suprem recalca que el veredicte "redunda en l'interés públic" i que "no es tracta d'una decisió política" 

Un activista pro-independentisme escocès posa amb una bandera escocesa davant del Tribunal Suprem del Regne Unit
Un activista proindependentisme escocés posa amb una bandera escocesa davant del Tribunal Suprem del Regne Unit / Peter Nicholls (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
23 de novembre 2022 - 16:26 Actualitzat: 23 de novembre 2022 - 21:53

El Tribunal Suprem del Regne Unit ha dictaminat que el parlament autònom d'Escòcia no té competències per a convocar un referèndum d'independència consultiu sense el consentiment del govern britànic, en entendre que es tracten "d’assumptes reservats al Parlament, com la Unió entre Escòcia i Anglaterra".

Així ho ha dit el magistrat Robert Reed en exposar el veredicte acordat pels cinc jutges que a l'octubre van escoltar els arguments d'Edimburg i Londres, puntualitzant que es tracta "d’un dictamen unànime, al qual s'ha donat prioritat". El jutge ha recalcat que el veredicte "redunda en l'interés públic" i que "no es tracta d'una decisió política" sobre la independència.

En la seua exposició, Reed ha considerat que l'efecte d'un referèndum, encara que no tinguera com a repercussió directa la independència, "no està restringit a les seues conseqüències legals, sinó que pot incloure les seues conseqüències pràctiques".

El Suprem entén que la consulta que el govern nacionalista de Nicola Sturgeon volia celebrar el 19 d'octubre del 2023 "tindria conseqüències polítiques importants" i, per tant, "reforçaria o afebliria la fortalesa democràtica de la Unió i soscavaria les credencials democràtiques" de la causa independentista.

Sturgeon respecta la decisió, però diu que seguirà la seua lluita 

Sturgeon ha dit que "respecta" la decisió del Suprem, encara que ha afegit que continuarà la seua lluita per a celebrar-lo. "Encara que estic decebuda, respecte al dictamen del Tribunal Suprem: no fa la llei, només la interpreta. Una llei que no permet a Escòcia triar el seu futur sense el consentiment de Westminster mostra que qualsevol noció que el Regne Unit és una associació voluntària és només un mite i això és un argument a favor de la independència", ha escrit en el seu compte de Twitter.

Per a la líder del Partit Nacional Escocés, la decisió judicial "tanca una ruta perquè se senta la veu d'Escòcia sobre la independència, però en una democràcia la seua veu no pot i no serà silenciada".

Sunak remarca que el dictamen és clar i definitiu

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha afirmat aquest dimecres que el seu govern respecta el "clar i definitiu dictamen" del Tribunal Suprem, que considera que el Parlament escocés no té potestat per a convocar un referèndum consultiu d'independència, i ha advocat per treballar conjuntament amb la líder nacionalista, Nicola Sturgeon.

Protestes davant del Parlament d'Escòcia

Durant la vesprada d'aquest dimecres, davant del Parlament autònom d'Escòcia, a Edimburg, una multitud amb banderes escoceses, algunes amb les estreles de la Unió Europea superposades, ha protestat contra la decisió de la màxima instància judicial britànica.

"No hi haurà 'establishment' de Westminster que silencie la veu dels escocesos", ha arengat la ministra principal d'Escòcia, als milers de manifestants que han protestat per la decisió de Tribunal Suprem britànic.

També et pot interessar

stats